Реклама / Ads
4| 6649 |26.01.2024 НОВИНИ

Легендата Юрген Клоп напуска Ливърпул /видео/

.
Юрген Клоп Източник: ЕПА/БГНЕС
Юрген Клоп обяви, че ще напусне Ливърпул в края на сезон 2023/24. Клоп е в клуба от 2015 г. и изведе "червените" до успехи във Висшата лига, Шампионската лига и двете купи на Англия. Неговият отбор също така заема първото място в лигата. "Знам, че не мога да върша тази работа отново и отново, и отново, и отново", заяви той пред клубния уебсайт.
 

Шокиращото изявление означава, че Клоп ще сложи край на осем и половина годишното си мениджърско управление на "Анфийлд".


Клоп ще остане като един от най-добрите мениджъри в историята на Ливърпул, след като през кампанията 2019/20 г. ги изведе до първата в историята им титла във Висшата лига.






"Огромен шок!" - феновете на Ливърпул реагираха за първи път на съобщението на Клоп, пише Eurosport.


Германецът ги изведе до славата на Шампионската лига и през предишния сезон, а освен това вдигна Купата на Англия, Купата на лигата, Суперкупата на УЕФА и Световната клубна купа на ФИФА.


"Мога да разбера, че това е шок за много хора в този момент, когато го чуват за първи път, но очевидно мога да го обясня - или поне да се опитам да го обясня", заяви Клоп пред клубния уебсайт в петък.


"Обичам абсолютно всичко в този клуб, обичам всичко в града, обичам всичко в нашите привърженици, обичам отбора, обичам персонала. Обичам всичко. Но това, че все още вземам това решение, ви показва, че съм убеден, че то е това, което трябва да взема".


"Въпросът е, че, как да кажа, енергията ми се изчерпва. Сега нямам никакъв проблем, очевидно, знаех го вече от по-дълго време, че ще трябва да го обявя в един момент, но сега съм абсолютно добре. Знам, че не мога да върша тази работа отново и отново, и отново, и отново", каза още той.

 

"След годините, които имахме заедно, след цялото време, което прекарахме заедно, и след всички неща, през които преминахме заедно, уважението към теб нарасва, любовта към теб нарасва и най-малкото, което дължа, е истината - и това е истината".


Ливърпул също така потвърди, че помощник-мениджърите Пепийн Лийндърс и Петер Кравиц, както и треньорът по развитието на елита Витор Матос, ще напуснат "Анфийлд" в края на кампанията.






Клоп добави: "Казах на клуба още през ноември".


"Когато седяхме заедно и говорехме за потенциални подписи, за следващия летен лагер и дали можем да отидем където и да било, се появи мисълта: "Не съм сигурен, че тогава вече съм тук" и самият аз бях изненадан от това. Явно започвам да мисля за това".


"Не започна [тогава], но, разбира се, миналия сезон беше нещо като супер труден сезон и имаше моменти, в които в други клубове вероятно решението щеше да бъде: "Хайде, много ти благодаря за всичко, но вероятно трябва да се разделим тук или да приключим тук. Очевидно тук това не се случи. За мен беше супер, супер, супер важно, че мога да помогна за връщането на този отбор в релсите".


"Това беше всичко, за което мислех. Когато осъзнах доста рано, че се е случило, че това е наистина добър отбор с огромен потенциал и супер възрастова група, супер характери и всичко това, тогава можех отново да започна да мисля за себе си и това беше резултатът. Не е това, което искам [да направя], а просто това, което смятам, че е 100% правилно".


Президентът на Fenway Sports Group - собственикът на клуба, Майк Гордън добави: "На първо място, от името на Джон Хенри и Том Вернер, бих искал да заявя нашата дълбока признателност към Юрген. От само себе си се разбира, че ще бъдем изключително натъжени от загубата не само на мениджър от такъв калибър, но и на човек и лидер, към когото изпитваме огромно уважение, благодарност и привързаност".


"В същото време напълно уважаваме желанията му и причините, поради които той реши, че настоящият сезон ще бъде последният му в Ливърпул. В съответствие с изразеното желание на Юрген, ще оставим изчерпателните почести за по-подходящ момент, но въпреки това, ще бъдем некоректни, ако не използваме възможността да потвърдим, че назначаването му остава една от най-големите благословии за времето, в което сме собственици".






"Невероятните постижения през изминалите години говорят сами за себе си, както и радостта, която Юрген и неговият екип донесоха на всички нас, привържениците. Неговите многобройни постижения никога няма да бъдат приемани за даденост. Ако си присвоим една поговорка, която е синоним на друг велик мениджър на Ливърпул, Юрген Клоп "направи хората щастливи" и ние сме напълно уверени, че той ще продължи да го прави до окончателното си напускане".


"Свидетелство за нестихващия професионализъм на Юрген и постоянната му ангажираност към най-добрите интереси на ФК Ливърпул е, че до решението му се стигна по начин, който позволява запазване на обичайната дейност до края на мандата му, като същевременно ни дава възможност да се подготвим за бъдещето".


"Нашият приоритет сега е двоен. Първо, да гарантираме, че напредъкът, постигнат на терена през този сезон, ще се запази през последните месеци на кампанията. Второ, да продължим надлежната проверка зад кулисите, която ще позволи на отдела ни за футболни операции да се адаптира към бъдещето без Юрген", посочи още той.


"Както винаги, тези амбиции ще бъдат преследвани в най-добрия интерес на клуба и неговите привърженици и ние ще информираме феновете, когато настъпи значително развитие. И накрая, бих искал да използвам възможността да изкажа нашата благодарност към Юрген за всичко, което е направил и продължава да прави за футболен клуб "Ливърпул". Благодаря ти, Юрген. Когато дойде времето, никога няма да вървиш сам".






Клоп може да напусне "Анфийлд" с още сребърни отличия, тъй като на 25 февруари Ливърпул ще се изправи срещу Челси във финала на Купата на Лигата.
Освен това Ливърпул се намира на върха в таблицата на Висшата лига и е в елиминационните етапи на Лига Европа.

 

Харизматичният германец сложи край на 30-годишното чакане на "червените" за титла през лятото на 2020 г., когато неуморимият му отбор, грижливо изграден през целия му мандат, категорично си осигури първото място във Висшата лига при оставащи седем мача.

 

Почитан от феновете още от първите седмици на престоя си в Мърсисайд, Клоп вече беше донесъл шестата европейска купа на клуба през предходната година, когато Тотнъм Хотспър беше победен с 2:0 в Мадрид при второто поредно участие на червените във финала на Шампионската лига.

 

Преди да поеме ръководството на "червените", в биографията на Клоп вече фигурираха две титли от Бундеслигата, купа на Германия и финал в Шампионската лига, спечелени по време на седемгодишния му престой в Борусия Дортмунд.

 

Пътят му като играч започва - и всъщност завършва - във FSV Mainz 05, където прекарва цялата си кариера, преди да се пенсионира на 34 години.

 

Както самият той веднъж призна, не е бил най-талантливият играч на света, но е успявал да компенсира всички недостатъци благодарение на острото си разбиране на играта.

 

Тази способност да прилага опита си се проявява в преместването на позицията от нападател в централен полузащитник с напредването на кариерата му и води до повече от 300 професионални изяви.





Това се оказва и перфектната подготовка за треньорската му кариера, която започва през 2001 г., когато окачва обувките си и се премества директно в дубъла на клуба, на който вече е служил 11 години.

 

След като Клоп подписа още едно удължаване на договора си през април 2022 г., "червените" вдигнаха Купата на Англия за първи път по време на неговото управление и едва не завършиха на второ място във Висшата лига и Шампионската лига.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4780 |26.01.2024 Отново случай на ужасно насилие върху дете: Обвинен е 33-годишен мъж . 13| 5994 |26.01.2024 "Имаме си респект като предприемачи". Петков призна, че познавал Спас Русев от 10 г. - той никога не искал услуги от него . 5| 4879 |26.01.2024 МС: Историята опровергава твърденията за шокова инфлация след приемането на еврото . 1| 4971 |26.01.2024 Бригадата в Кабиле: Министерството на отбраната очаква оферта от НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads