Реклама / Ads
0| 3492 |12.07.2022 НОВИНИ

Лех Валенса иска смяна на режима и редуциране на Русия до 50 млн., Захарова го сравни с Чикатило

.
Лех Валенса, Мария Захарова
Светът трябва да се стреми към смяна на режима в Москва, а популацията на Русия не бива да надхвърля 50 милиона души. Това заяви бившият водач на профсъюза „Солидарност“, експрезидент на Полша и носител на Нобеловата награда за мир Лех Валенса в интервю за френската телевизия LCI, съобщи Фигаро.
 

„Там живеят 60 народа, които са били погълнати по същия начин, както днес поглъщат украинците. Ние трябва да помогнем на тези народи да въстанат. Трябва или да се смени руската политическа система, или да се намали населението на Русия до 50 милиона“, заяви Валенса.

 

„Дори Украйна да спечели тази война, след 5 години ще се случи същото, след 10 ще се появи следващият Путин“, добави той.

 

Според бившия полски президент трябва да се „форсира смяната на политическия строй в страната и да се организират въстания на народите“. В противен случай Русия ще си остане имперска, смята някогашният дисидент и профсъюзен водач.

 

„Русия трябваше да бъде унищожена, но Горбачов беше твърде умен. Ние си казвахме: имаше Сталин, Брежнев, но Горбачов е мил. И ги оставихме на мира“, съжалява Валенса.

 

Бившият полски президент се съгласи, че Западът има интерес от това да разширява сферите си на влияние: „Трябва да е ясно, че Западът разширява своето влияние чрез НАТО и Евросъюза по пътя на разширяване, но с демократични методи. Русия прави това с използването на насилие“.

 

Думите му предизвикаха бурна реакция в Москва, а говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова сравни Нобеловия лауреат с маниака Чикатило*.

 

„Лауреатът на Нобелова награда за мир, бившият президент на Полша Лех Валенса призова да се намали Русия до 50 милиона души. Той счита, че за постигане на сигурност в света Русия трябва да бъде „разчленена“. Разсъждения в стил на маниака, на украинския националист Чикатило, който между физическото съкращение на населението и изяждането на разчлененото мечтаеше да „живее като в Полша“, коментира в Телеграм канала си Захарова.

 

 Самият Валенса до момента все още не е реагирал на думите й, но демократично пусна във Фейсбук статус с нейното изявление и остави последователите му да я коментират.

 

* Андрей Романович Чикатило е съветски сериен убиец, роден в Украинска съветска социалистическа република, известен като „Канибала от Ростов“. Той е роден на 16 октомври 1936 г. и разстрелян на 14 февруари 1994 г. Чикатило е обвинен за убийството и изнасилването на 53 души, предимно деца, в Руската СФСР за периода от 1978 до 1990 г.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3172 |12.07.2022 Нинова готова на всичко за редовно правителство, но не иска служебен кабинет. Премиерът трябвало да е от ПП . 0| 2982 |11.07.2022 Милошоски: Искаме преговорна рамка, която носи европеизация, а не българизация . 0| 3308 |10.07.2022 Пендаровски: Малки са шансовете за исканите от България промени в Конституцията . 0| 3422 |09.07.2022 Корнелия Нинова: Борисов се самопредлага, но никой не го иска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads