Реклама / Ads
3| 3070 |05.01.2021 НОВИНИ

Лекар за ваксините: ЕС купи от всичко по малко, но от нищо - достатъчно

.
Планирането на дозите е било въз основа на политически, а не медицински причини. В крайна сметка от всичко е било купено по малко, но от нищо – достатъчно. А в една такава пандемия, в която икономиката е затворена, в която бизнеси са екзистенциално застрашени, е трябвало да бъде казано – ще купим от всеки един от първите пет производителя за 60% от населението. Да, повечето ще бъдат изгорени, изхвърлени, няма да има нужда после от тях, но ще можем за два месеца, както Израел, да се справим с пандемията.
 

Това заяви пред Българското национално радио  д-р Стоян Монев, лекар на първа линия в общинска болница в Германия. 


По думите му значението на ваксината ще дойде в момента, в който около 70% от хората са ваксинирани или преболедували. И той, както и други медици, посочва, че е възможно вирусът да се превърне в нещо, с което се борим регулярно, както с грипа.


Той посочи още, че медиците са успели да намерят донякъде ефективно лечение за коронавируса, но не са успели да се преборят с емоцията на хората, които не вярват в съществуването на инфекцията. 


“Докато преди имаше болници, в които никой не оцеля след интензивно лечение, днес става дума за по-малко случаи на починали на брой заболели. Въпреки това концентрацията е голяма – в някои дни имахме над 30 хиляди заразени в Германия за един ден. Това успяхме да научим със самото лечение. Не успяхме да се справим с емоцията на хората, които не вярват, че има такова заболяване или вярват, че то е някакво свръхлеко и не носи никаква опасност за обществената сигурност. Това е емоционална позиция. Това не е позиция, базирана на факти. Ние не успяхме с тези факти да предизвикаме някакъв разум или някакво смирение поне пред паметта на хората, които починаха”, обясни медикът. 


По думите му към днешна дата починалите от COVID пневмония са десет пъти повече от жертвите на инфлуенца, например. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 9397 |05.01.2021 Български лекари създадоха хапче за лечение на COVID-19 . 13| 4638 |03.01.2021 Мексиканса лекарка - в болница след ваксина срещу COVID-19 . 16| 3775 |03.01.2021 Лекар: Досега бяхме в отбрана. Ваксината позволява да атакуваме врага . 7| 4601 |28.12.2020 Лекар: Тревожно е, че хронично болните и възрастните са в по-задни позиции в плана за ваксиниране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads