Реклама / Ads
5| 5573 |30.04.2014 НОВИНИ

Лекарският съюз се обиди на НЗОК

.
Цветан Райчинов Източник: Булфото
Обидени сме от обвиненията на Здравната каса, която поставя под общ знаменател всички лекари. Подобна пиар акция ние наричаме „Разпятие докторово, Възкресение касово“. Цели се лекарите да станат изкупителна жертва за лошия контрол от страна на НЗОК и да се демонстрира свръхактивност от страна на Касата.
 

Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов по повод изнесените от Касата данни от великденските проверки в болниците.

Между 400 и 500 млн. лева са парите, които се очаква да не достигнат за здраве тази година, и това може да се превърне в повод за национален лекарски протест. Причината е, че вместо да потърси начин да се справи с проблема, Здравната каса насажда негативизъм и неприязън към цялото медицинско съсловие, заяви д-р Райчинов.

Седмица, след като Здравната каса обяви резултатите от поредните проверките в болниците, реакцията на лекарите е факт. Според д-р Райчинов целта е, от една страна, да се демонстрира свръхактивност на финансовата институция, каквато всъщност няма, а от друга - да се покаже какъв престъпник е родният лекар.

„За мен това си е просто пиар и опит за отклонение на общественото внимание от истинските проблеми, свързани с дефицита, който се очертава в касата и който ще е поне двоен на предвиждания - не 200 млн., а може да стигне до 400-500 млн. до края на годината", допълни Райчинов.

„Лекарите си имат имена, както и болниците. Когато някой е допуснал, и то - умишлено, грешка или злоупотреба, последният, който ще го защитава, е Лекарският съюз. Не може да се говори, че всички джипита продават талони, при положение, че са хванати двама", каза още той.

От Касата са категорични, че проверките без предупреждение ще продължат, защото това е начинът да се затегне финансовият контрол на болниците и тези от тях, които извършват нарушения, да бъдат сакнционирани.

За лекарите обаче наближава 15-ти май - датата, в която родните медици ще се включат в Европейския ден на недоволството на белите престилки. Въпросът е дали тази символична взаимна подкрепа на лекарите, които работят на Стария континент, у нас няма да се превърне в национален протест.

„Твърде вероятно е, особено след тази пиар акция, протестът да стане и национален, тъй като ние сме изключително притеснени. Очевидно средствата ще бъдат изчерпани и това, което се говори за фиксирани бюджети, звучи повече от страшно за всеки един човек в България", обясни Райчинов.

От съсловната организация добавиха, че ще поканят на следващия си събор, който предстои да се проведе в началото на май, здравния министър д-р Таня Андреева и председателя на Надзорния съвет на касата д-р Бойко Пенков. Целта е да се оформи открита дискусия, по време на която да се потърсят решения на основните проблеми в здравеопазването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5435 |23.04.2014 Внезапна проверка на НЗОК установи нарушения в 38% от болниците . 15| 5230 |08.04.2014 Яне Янев осъди Волен Сидеров на 54 502 лева за обиди . 0| 4931 |03.04.2014 Лекарският съюз: Здравната каса да публикува в интернет как харчи парите си . 8| 5832 |29.03.2014 Д-р Тодорова: НЗОК не издържа болници, а лекува пациенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads