Реклама / Ads
11| 2288 |25.07.2024 НОВИНИ

Лена Бориславова: Вместо да ходим на море, можем да поработим още малко, за да приемем поне нещо в този парламент

.
Лена Бориславова Източник: БГНЕС
"Този парламент се показа, за съжаление, неспособен да формира антикорупционно мнозинство, което не означава, че той не трябва да работи и ние да се откажем от всякакви законодателни инициативи."
 

Така отговори на журналистически въпрос в кулоарите на парламента за депутатската ваканция Лена Бориславова от парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

 

Според политическата сила трябва да се реши проблемът с недостиг на медицински сестри и специалисти по здравни грижи, но тъй като не е ясно кога ще има редовен кабинет, за да се заложат всички тези приоритети, затова това Народно събрание (НС), може да се обедини и да задължи изпълнителната власт, макар и служебна, да започне да предприема мерки, защото българското здравеопазване е пред национален колапс.





Това, което е обсъждано за работата на НС, е, че по Конституция то трябва да работи до изборите. Има разумни срокове да се проведе предизборна кампания, но това не е август - така че, вместо да се ходи на море от депутатите, бихме могли да поработим още малко, за да приемем поне нещо в този парламент, посочи Бориславова. Според нея е напълно реалистично освен решението за медицинските сестри и здравните специалисти, да се приеме и законопроектът за личния фалит, който от ПП-ДБ ще внесат още днес.

 

Катя Панева от ПП-ДБ на свой ред изтъкна, че отново са „на пауза“ детските сърдечни операции у нас поради липса на медицински сестри, което е задълбочаващ се проблем. Затова те предлагат на Министерството на здравеопазването (МЗ) да постави на преден план образованието, насочено към медицински сестри акушери. Не само медицински сестри, а и лични лекари напускат все повече България, алармира народният представител. Според данни, цитирани от Панева, за 2023 г. са завършили близо 900 медицински специалисти, а в същото време напускат над 1015. Затова предлагаме МЗ освен да увеличи приема за медицински специалисти, да направи така, че тези професии да бъдат все по-привлекателни, да има достойно заплащане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2295 |25.07.2024 Окупаторите нападнаха украинския Измаилски район с дронове . 5| 2200 |25.07.2024 Отмениха изслушването на Калин Стоянов в НС, имал неотложни ангажименти . 2| 2270 |25.07.2024 Състоянието на Иван Гарелов остава тежко . 2| 2289 |25.07.2024 Асен Василев: Кабинетът е отменил Междуведомствения съвет за международните дела, които България води

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads