Реклама / Ads
19| 3149 |20.12.2021 НОВИНИ

Личен лекар: Трябва да преборим страховете от ваксините

.
Д-р Гергана Николова
Трябва да се борим основно със страховете на хората. В публичното пространство много дълго време се говореха много и разнопосочни неща. Не бива да обвиняваме пациентите, че, видите ли, те са неграмотни, че не са наясно със съвременната наука. Напротив – има много хора, които са грамотни, образовани, но просто се страхуват.
 

Това каза пред БНР д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС относно предстоящите усилия на Министерството на здравеопазването да вдигне нивото на ваксинация в страната и събирането на експертен съвет за целта.

 

„Трябва да преборим страховете на хората по най-разумния и човешки начин, а най-лесно това се случва при общопрактикуващите лекари“, смята тя.

 

„Ще се даде много повече научна информация. Кампания, която да стигне до всички – до всички лекари, до всички наши пациенти, защото това е начин да се справим със страховете на хората“, добави д-р Николова и напомни, че личните лекари и фармацевтите се ползват с най-голямо доверие в здравната система.

 

„Дали и как ще се затягат мерките, на този етап, поне с тази заболеваемост, аз лично не виждам смисъл“, коментира още тя.

 

Д-р Гергана Николова бе категорична, че личните лекари не би трябвало да бъдат изваждани от ваксинопрофилактиката срещу COVID-19 за деца.

 

„От 1 800 000 ваксини за COVID, поставени до този момент, около 1 100 000 са поставени от общопрактикуващите лекари, независимо че ние започнахме доста по-късно поставянето на ваксини, защото в началото бяхме изключени от ваксинационния процес“, коментира още тя.

 

Според нея личните лекари засега не могат да поставят ваксини на най-малките деца, може би защото се смята, че 10 дози по-лесно ще се съберат във ваксинационен център.

 

„Практиките с много деца в пациентските листи биха могли по-бързо да събират необходимия брой деца“, допълни д-р Николова. По думите й личните лекари са гъвкави и не разхищават дози. Детските ваксини ще се поставят през интервал от 21 дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 7140 |19.12.2021 24 ч. в ареста е трябвало да прекара Владислав Горанов? . 1| 3161 |19.12.2021 Верижна катастрофа на столичен булевард. Пострадало е дете . 15| 54228 |19.12.2021 Василев към Харизанов: Гешев трябва да бъде сменен. Не може в прокуратурата да има ”наши” и ”ваши” . 21| 3749 |17.12.2021 Всеки шеф на дружество с лоши резултати трябва да бъде сменен, категоричен е министър Събев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads