Реклама / Ads
5| 3594 |18.03.2021 НОВИНИ

Лични лекари: Искаме да ваксинираме, ама няма с какво

.
Източник: БГНЕС
Личните лекари ваксинират оскъдно срещу COVID-19 заради проблеми в логистиката, а не защото нямат готовност за това. Като ”внушително несъответствие” определят разликата между заявени и получени дози. Това са част от изводите от анкета, проведена сред общопрактикуващи медици, цитирани от ”Дневник”. Проучването е направено от националното им сдружение.
 

"Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини (начин, вид и количества), а не в готовността на общопрактикуващите лекари да извършват тази ваксинация", е първият извод от анкетата. С това националното сдружение косвено се противопоставя на тезата на здравния министър проф. Костадин Ангелов, че от началото на процеса по ваксиниране срещу COVID-19 личните лекари не са искали да поставят иРНК ваксини (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна") заради изискванията за кратък срок на използване на флаконите и супер студени режими на съхранение.

 

Според данните от анкетата 73% от личните лекари са заявили необходимост от между 50 и 200 дози, но са получили между 10 и 40 и е трябвало да отидат по два или три пъти до дадена Регионална здравна инспекция, за да получат заделените флакони.

 

По-малко от 3% от общопрактикуващите медици пък са поставяли както ваксината на "АстраЗенека", така и някоя от иРНК ваксините. На фона на това почти 66% от анкетираните са заявили, че пациентите им предпочитат препаратите на "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна".

 

В този контекст националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлага ваксини да се доставят приоритетно на тях за заявилите се пациенти, "които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец".

 

Медиците искат и на сайтовете на здравното министерство и РЗИ да има информация, която да се актуализира всеки ден, как са разпределени количествата ваксини между личните лекари и ваксинационните пунктове (позиционирани в болници, лаборатории, РЗИ и др.).

 

В анкетата се участвали 607 лични лекари, представители на всички области в страната. Запитаните са 15% от общия брой на общопрактикуващите медици в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3018 |15.03.2021 Столичните болници - под COVID натиск. Преструктурират отделения . 8| 3242 |08.03.2021 Първан Симеонов: Личните качества, а не програмите са важен мотиватор за гласоподавателите . 8| 3482 |06.03.2021 Петър Витанов: Трябва да ускорим ваксинацията, ако искаме да спасим летния туристически сезон . 6| 3369 |03.03.2021 Опашки за ваксини и днес пред две столични поликлиники

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads