Реклама / Ads
14| 8549 |19.04.2013 НОВИНИ

ЛИДЕР в Плевен инициира референдум за бъдещето на парк „Кайлъка”

.
Водачът на листата на ПП „Лидер” за Плевен Борис Ячев, обяви, че днес започва създаването на Инициативен комитет с цел събиране на подписка за провеждане на местен референдум за бъдещето на парк „Кайлъка”.
 

Референдумът е необходим, защото неизяснената собственост на парка поставя в неяснота неговото бъдеще, заяви Ячев. Той посочи, че на близо 10 хил. дка територия на парка има предимно държавна и частна собственост, и много малко общинска, което създава сериозни проблеми със стопанисването му.

В момента паркът се поддържа от държавата, чрез Областна администрация, по програма, чийто период на действие свършва след три месеца, обясни кандидат-депутатът. „Затова искаме да бъде проведен местен референдум, на който гражданите на Плевен да се произнесат за собствеността на парка”, каза Ячев. Предложението на „Лидер” е, собствеността от публична-държавна да бъде преобразувана в публична-общинска. Като амбицията на политическия съюз „Лидер” – НИЕ – БНД е, когато паркът стане общинска собственост, той да бъде използван не само за разходка и отдих, а също за екотуризъм, за развитие на исторически туризъм и на велотуризъм, като бъдат спазени всички екологични норми. „Туризмът е едно от лицата на Плевен и може да създава нови работни места. Например имаме и идея в града да отвори врати нов факултет по туризъм на един от водещите български университети. Това е част от програмата ни да осигурим работа на хората. Но затова трябва да накараме държавата да остави бизнеса да работи нормално - без непосилни данъчни тежести, без тромави разрешителни и лицензионни режими, които подхрънват чиновническата корупция.”, категоричен е Борис Ячев.

Събирането на подписката за иницииране на местния референдум за бъдещето на парк „Кайлъка” ще започне веднага след изборите, заяви проф. Константин Мутафчиев, областен председател на БНД и инициатор за създаването на Инициативния комитет. Самият референдум може да се проведе в края на лятото. За да бъде легитимен - в него трябва да участват не по-малко от 15 000 гласоподаватели в Община Плевен.
Борис Ячев припомни, че през последните 12 години местната власт неколкократно е отправяла искания към Министерски съвет за придобиване на собственост върху Кайлъка. „За съжаление, те са останали без резултат. Сега искаме чрез вота на жителите на общината това искане да бъде поставено отново и то по категоричен начин”, подчерта Ячев. Той допълни, че преминаването на парка в собственост на Общината, ще позволи тя да заделя средства за поддръжката му и още по-важно – ще може да кандидатства по програми за финансиране на дейности за развитие на парка.
Проф. Мутафчиев обясни, че вече има разработена Програма за поддръжка и развитие на парк Кайлъка от група общински съветници, с която ще бъде защитено неговото бъдеще.
Инициирането на местния референдум е част от регионалната политика на политическия съюз „Лидер” – НИЕ – БНД. „Както неведнъж съм подчертавал, ние сме категорични, че всяка национална политика е съвкупност от регионални политики. Затова целта и амбицията на всеки бъдещ народен представител от Плевенския избирателен район трябва да бъде подпомагане на развитието му, защото от водещ, в момента е сред най-слабо развитите”, подчерта Борис Ячев, водач на листата на „Лидер” за Плевен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5734 |17.04.2013 Работещите предприятия ще съживят икономиката според ЛИДЕР . 25| 6420 |13.04.2013 ПП ЛИДЕР вдигна платна за старта на кампанията . 11| 5629 |12.04.2013 ЛИДЕР: Откриваме работни места, а не предизборна кампания . 7| 5379 |09.04.2013 ЛИДЕР: Раздаването на социални помощи задълбочава проблема

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads