Реклама / Ads
1| 3422 |25.08.2021 НОВИНИ

БСП: Данните за рециклирането на отпадъци в България са измислени. Нужна е реформа в сектора

.
Манол Генов
„През годините системата на разделното събиране на боклука стана тежка и монополна. Условията за една компания да получи лиценз да изпълнява тази дейност са изключително тежки. И тази монополизация доведе до измислени числа за рециклирането в България и до възможността да се отчита желязо за хартия и обратно. Не сте ли мислили, че сериозно трябва да се бръкне в тези организации за разделно събиране?“.
 

С тези думи народният представител от „БСП за България“ Манол Генов се обърна към министъра на околната среда и водите Асен Личев по време на изслушването му  в Народното събрание.

 

Генов припомни, че от БСП отдавна настояват за съставянето на публични регистри в този сектор.

 

„Порочен е моделът на събирането на продуктовите такси. Няма европейска страна, която внася автомобили, да ти вземат еко таксата предварително. Таксата се плаща при утилизиране на автомобила, а ние какво правим – взимаме я при вноса. Кой оперира с тези пари, колко автомобили могат да бъдат утилизирани?“, попита още народният представител от левицата.

 

Генов изрази  неразбиране защо първата законодателна инициатива на екоминистъра са изменения в Закона за водите и в наредбата, които Валери Симеонов се опитал преди няколко мандата да вкара през Закона за ядрената енергетика. Той уточни, че става въпрос за наказателната процедура на Европейския съюз към малките ВЕЦ-ове в някои потоци и реки в България.

 

„Щом сте преценили, че това е толкова важен закон при цялата празнота, която описахте пред нас по отношение на отпадъците, не знам какво ще ви спаси от наказателната процедура или от нещо друго. Или ще се обслужват интересите на трите асоциации, които силно настояваха да има промени, за да могат да си въртят централите, да си продават тока“, каза още Манол Генов от парламентарната трибуна.

 

Народният представител от „БСП за България“ Явор Божанков също изрази отношение по темата за вноса на отпадъци, като според него информацията, че  400 хиляди тона отпадъци са внасяни и изгаряни в България не отговаря на истината. По неговите думи по-голямата част от това са суровини за индустрията.

 

„Но все пак има и смесен битов отпадък, който се изгаря и това представлява риск и щета за здравето и за околната среда. За да се реши този проблем трябва системна реформа“, посочи Божанков.

 

„Г-н министър, Вие нямате представа какви са потоците на отпадъци в собствената Ви държава, защото българската система за управление на отпадъци почива върху измама. Достигнатите нива на рециклиране са виртуални. Няма как да знаете какво се внася от Европа и от трети страни, когато не знаете какво се рециклира в България, защото българската система позволява един отпадък да се напише като друг отпадък“, разкри Божанков, обръщайки се към   екоминистъра.

 

„Каква е Вашата визия и какви мерки предприемате България най-накрая да се измъкне от този зле използван кръг на рециклиращата икономика, тъй като Европейският съюз вече е далеч напред в своята визия?“, попита министъра на околната среда и водите народният представител от „БСП за България“ Атанас Костадинов.

 

По неговите думи България е пропуснала огромни възможности по отношение на кръговата икономика.

 

 „Не вече рециклирането е лайтмотивът и на кръговата икономика, и на Зелената сделка, и на борбата с фактора на отпадъците, а по-малкото производство, екодизайнът и редуцирането на рециклиращите продукти“, посочи Костадинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4050 |11.08.2021 Д-р Кацаров: Никой не е мислил да налага мерки. Данните не изискват такова нещо . 1| 2783 |05.08.2021 От ТЕЦ ”Бобов дол” не манипулирали данните за вредни емисии . 5| 3080 |27.07.2021 ”Информационно обслужване” призна за несъответствие в част от данните за ваксинираните . 29| 7810 |03.07.2021 Бойко Рашков: Подслушвани са стотици, данните ще ги внесем в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads