Реклама / Ads
2| 4217 |25.11.2018 НОВИНИ

Лидерите одобриха споразумението за Brexit, вижте реакциите им

.
Източник: БГНЕС
Лидерите на 27-те страни-членки одобриха споразумението за Brexit. То урежда отношенията между Брюксел и Лондон, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз. Вчера вечерта в писмо до нацията, премиерът Тереза Мей призова сънародниците си да подкрепят сделката и обеща, че напускането на Общността ще е начало на нова ера за Острова=
 

Последната пречка преди одобрението подписването отпадна след като Испания получи от Великобритания и Брюксел уверенията, които искаше, че ще има роля в определянето на бъдещето на Гибралтар. Доналд Туск, който представлява Европейския съюз на световната сцена, формално даде одобрението си за плана и прикани всички лидери да го подкрепят, съобщи НТВ.

 

"Нямаме причини да се радваме. Но в този критичен момент, 27-те поне минаха изпита по единство и солидарност", заяви Туск. Конкретната задача на лидерите е да одобрят два документа. Политическата декларация как трябва да изглеждат отношенията между Европейския съюз и Великобритания след раздялата. Както и спорният договор от 585 страници за условията, при които Великобритания напуска. Имено в него са записани близо 45-те милиарда евро, които Лондон трябва да плати, правата на гражданите на Съюза, които Великобритания трябва да гарантира след раздялата, както и дискусионното решени как да остане отворена границата между Ирландия и Северна Ирландия, ако предстоящото търговско споразумение не може да бъде сключено дълго време. Но дори след като лидерите подпишат днес, сделката трябва да бъде одобрена от британския парламент. Дали вотът там ще мине не е сигурно.

 

"Мисля, че ако тази сделка не бъде одобрена, ще загубим всичко постигнато и ще се върнем в изходна позиция. В резултат ще има още повече несигурност и разделение в обществото. Също така не мисля, че ако се върнем в Брюксел и кажем: "Хората не харесаха тази сделка, искаме друга", там ще се съгласят да ни предложат по-добра”, заяви британският премиер Тереза Мей. Гласуването в Лондон се очаква в началото на декември.

 

Ратифицирането на споразумението в британския парламент е препятствието, което изглежда най-трудно преодолимо. Ако споразумението бъде прието, ще остане все пак правителството да представи, като следстие от това, законопроект за напускането на ЕС и прилагането на Брекзит, синоним на нови разгорещени дебати.

 

Експертите припомнят, че около 40 дни отне на Камарата на общините и Камарата на лордовете да одобрят европейските договори от Рим и Маастрихт.

 

Евродепутатите трябва да чакат зелена светлина от британските си колеги, за да започнат процедура по ратификация. Тя предвижда изготвянето на доклад върху договора за напускане на ЕС и политическата декларация преди гласуването на пленарната сесия с обикновено мнозинство.

 

Гласуването за ратифицирането трябва да се осъществи в началото на 2019 г., но теоретично може да се проведе до 28 март, последния ден от пленарната сесия преди датата на влизане в сила на Брекзит.

 

След ратификацията от Европейския парламент, договорът за напускане на ЕС трябва да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз с квалифицирано мнозинство: 72% от 27-те държави-членки или 20, представляващи 65% от населението на тези държави.

 

Денят е исторически, но в негативен план. Една държава, и то не каква да е, като Великобритания, напуска ЕС. Това е тъжен ден, коментира премиерът Бойко Борисов по повод решението на Европейския съвет да подкрепи постигнатото споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС. "Това далеч не е краят на целия процес, тепърва две плюс две години има за договарянето на бъдещите отношения, отбеляза премиерът пред български журналисти в Брюксел. Преди това Европейският и британският парламент трябва да одобрят споразумението, което днес подкрепяме", каза още той.

"За българските граждани, които живеят във Великобритания, за българските фирми и бизнес, положихме огромни усилия", посочи Борисов.

 

Британският премиер Треза Мей заяви, че споразумението за Brexit, подписано от всички европейски лидери на извънредната среща на върха в Брюксел, е „единственото възможно“, предадоха Би Би Си. На пресконференция след форума тя призова британските депутати и гражданите на Великобритания да подкрепят сделката.

„Ако хората си мислят, че има някаква друга възможност за преговори – грешат. Това е сделката, която бе поставена на масата, това е възможно най-добрата сделка, това е единствената възможна сделка“, заяви Мей. Британският премиер допълни, че Лондон ще „продължи да поддържа близки отношения с европейските си партньори“.

 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че напуска извънредната среща на върха в Брюксел със смесени чувства, предаде БГНЕС. „Изключително тъжно е, че Великобритания излиза от ЕС след 25 години членство“, заяви тя пред репортери в белгийската столица. „Миля, че успяхме да създадем един дипломатически шедьовър в една изключително трудна ситуация“, категорична бе тя. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3795 |23.11.2018 България одобри споразумението за бежанците в Турция . 4| 3682 |20.11.2018 Лидерите на коалицията решават как да действат в кабинета на Борисов . 1| 3517 |15.11.2018 Депутатите одобриха мерките на Караянчева срещу домашното насилие . 2| 3693 |06.11.2018 Одобриха доклад на Станишев за влизането ни в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads