Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

15| 4532 |08.09.2020 НОВИНИ

Лидерите на протеста информираха посолствата и ЕК за насилието върху мирно протестиращи граждани

.
Протестиращите нарастват с всеки изминал ден
Лидерите на протеста от ”Отровното трио” информираха няколко посолства и ЕК за разрастващия се протест у нас, както и за физическата атака срещу мирни граждани, довела до множество пребити и обгазени хора. Те настояват информацията за упражненото насилие над българските граждани да бъде предадена на съответните правителства.

Ето какво се казва в Обръщението:

 

ДО
ПОСОЛСТВАТА НА ДЪРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ НА ЕС В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО
ПОСОЛСТВОТО НА САЩ
ДО
ПОСОЛСТВОТО НА КРАЛСТВО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
ДО
ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БЪЛГАРИЯ
Ваши превъзходителства,
Уважаеми дами и господа,
Всекидневните мирни граждански протести в страната продължават повече от два месеца. Те са протест срещу нарушаване на основни граждански права в България, чудовищна по размерите си корупция и погазване принципите на демокрацията. Престъпното срастване на изпълнителната и съдебната власт ескалира напрежение в управлението, което предприе действия не срещу язвите, изброени по-горе, а срещу мирно протестиращите граждани, чиито брой се увеличава с всеки изминал ден. Отказът от диалог и безсилието на властта я доведоха до силово нападение срещу мирните протести на гражданите и предприемане на редица противоконституционни мерки, довели до много пребити и обгазени хора, малтретирани от полицията протестиращи и незаконни арести.


Напрежението в първата седмица на септември заплашва гражданския мир в България, което по никакъв начин не се съотнася към държава, изпълнила критериите за присъединяване към ЕС и в частност тези за стабилни институции, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Поетите ангажименти да се спазват ефективно критериите от Копенхаген са част от задълженията на България по членството й в ЕС, а именно:
- „Върховенство на закона“. Този критерий на практика е невалиден за България, тъй като съдебната система е смачкана, не се зачитат конституционни права, а прокуратурата е превърната в доминиращ и потискащ орган за цялата съдебна система и свободните граждани.


-„Пазарна икономика“. В България само верните на властта печелят обществени поръчки, основните средства от европейските фондове и сделките, които предлагат държавата и общините. Останалите биват притискани, проверявани и наказвани от властта. Създават се изкуствени монополи в различни сектори на икономиката. Премиерът на Републиката в изтекли записи говори за „размазване на физиономия“ на финансов опонент, който не се подчинява на волята му. Подобни стъпки има и към бизнесмени, участващи в свободните граждански протести.
-„Стабилна демокрация“. У нас не можем да говорим за такава при масово купуване на гласове и фалшифициране на избори, уволнения по политически причини, потъпкване свободата на словото, пренебрегване разделението на властите и смачкване на протестите.


Същите въпроси стоят и по отношение на членството на България в НАТО. Според Стратегическата концепция за защита и сигурност на страните-членки на НАТО: „Основната и трайна цел на НАТО е да защити свободата и сигурността на всичките си членове с политически и военни средства. Държавите-членки на НАТО формират уникална общност на ценности, отдадени на принципите на индивидуална свобода, демокрация, човешки права и върховенството на закона“. Това е в противоречие с фактите, изброени по-горе и със събитията, засягащи периода 01-06 септември 2020 г.:
•Над 120 незаконосъобразно арестувани протестиращи;
•Над 300 обгазени по време на протеста на 02-ри септември;
•Над 100 малтретирани от полицията граждани.
Полицията отказва пълна информация!


След бруталното насилие над мирно протестиращите граждани, институции като прокуратурата, която по презумпция би следвало да защитава правата на гражданите в Република България, мълчи безучастно, с което става част от престъпленията, които се извършват срещу българския народ. Корупцията и мафиотското управление ерозират в небивал размер системите за сигурност на страната и правят Алианса уязвим в голяма степен за проникване от чужди интереси.


Ние, като част от гражданското общество в страна-членка на Европейския съюз и НАТО, заявяваме пълната си нетърпимост към арогантното погазване на конституционните права на гражданите, основните принципи на демокрацията и европейските ценности. Наясно сме, че заради характера, статута и ангажиментите, които са Ви вменени, не можете да вразумите властта в България, но можете да предадете информацията, която Ви предоставяме, на Вашите правителства.
Декларираме, че ще продължим да протестираме мирно, като съзнателно гражданско общество, до постигане на целите ни.
С уважение:
проф. Велислав Минеков
адв. Николай Хаджигенов
Арман БабикянРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 6049 |05.09.2020 Заплахи за семейството и бизнеса на едно от лицата на протеста в Стара Загора . 7| 4388 |05.09.2020 Пуснаха част от задържаните при протеста на 2 септември . 45| 4621 |05.09.2020 Борисов пак подкара джипа. За протеста и насилието - нито дума . 11| 5875 |05.09.2020 Николай Слатински срази шефовете на МВР с коментара си за насилието и протеста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ