Реклама / Ads
5| 2733 |21.06.2023 НОВИНИ

Лидия Шулева за бюджета на правителството: Има нужда от преглед на всички обществени поръчки по министерства

.
Лидия Шулева, бивш вицепремиер и социален министър Източник: Стопкадър: bTV
Министърът на финансите обяви категоричен 3-процентен дефицит. Но за да се изпълни този дефицит, всяко министерство трябва да изпълни опрeделени ангажименти. Трябва да се направи сериозен преглед на всички обществени поръчки по министерства. Има резерв сериозен, защото всички знаем, че в края на годината започва едно ударно харчене за държавни пари. Това, че отсега се фиксират определени лимити, е добър сигнал.
 

Това заяви пред bTV икономистът, бивш вицепремиер и социален министър Лидия Шулева.

 

Според нея не бива да бъдат орязвани редица пера от бюджета, за което говорят много икономисти.

 

Шулева коментира и обстоятелството, че по-левите партии смятат, че фиксацията върху 3-процентния бюджет на практика ще означава рязане на социални системи.

 

"Нищо подобно не се вижда, тук БСП говорят по инерция. Няма нищо подобно в този бюджет. Пенсиите ще бъдат актуализирани с 12% от 1 юли. Учителските заплати ще бъдат актуализирани от 1 септември. Други социални плащания са предвидени да бъдат увеличени. В крайна сметка трябва да кажем, че дори запазването на предвидените увеличения е добър знак за бюджета. Има доста сериозно увличане от страна на парламентаристите, когато увеличаваха срока на временните намаления на данъци. Във времето тези уж временни мерки стават постоянни и има сериозно нежелание да се премахнат тези мерки", обясни бившият вицепремиер.

 

Запитана дали намаляването на ДДС на хляба доведе до желания ефект, Шулева отговори следното:

 

"По мое мнение такова намаление не е имало. Относно зърното - в един момент се оказа, че складовете са пълни и няма кой да изкупи наличното жито. Имаше голям страх поради войната, че няма да има зърно, което доведе до намаляване на ставките, което беше предвидено първоначално за хляба. Не мисля, че това нещо повлия по някакъв начин. Разбира се, повлия върху финансовите резултати на фирмите, които произвеждаха. Може би цените на хляба щяха да са по-високи, ако не беше тази преференциална ставка", сподели тя.

 

Шулева подчерта освен това, че цената на газа постепенно спада.

 

"Цената на електроенергията също спада. След 31 декември би следвало временните мерки да бъдат премахнати и да бъдат върнати трайните такива. Няма как едни мерки, които водят до сериозно намаление на бюджетни приходи, да бъдат ефективни. Такива пикове и скокове, на които бяхме свидетели през изминалата година, не се очакват. Това, на което хората обръщат внимание, е, че не усещат намаление на цените. Действително това е нормално донякъде като икономическа политика. Електричеството се вдигна до 5-6 пъти. Цените бяха вдигани с проценти. Тези повишения на цените не можаха да компенсират загубите на производителите. Във времето има един отстъп, който се налага да започне намаляване на цените. Ние ще забелязваме едно постепенно връщане на едни ценови равнища, които бяха отпреди кризата", уточни експертът.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3196 |20.06.2023 Политическите реакции за бюджета на Василев. Оптимизъм или притеснения? . 0| 2549 |15.06.2023 Депутатите гласуват повторното удължаване на Бюджета . 1| 3995 |12.06.2023 Експерти обясняват за бюджета и откъде ще дойдат парите за пенсии . 1| 2723 |10.06.2023 Обнародвано е решението за трансфери от бюджета в рамките на постъпленията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads