Реклама / Ads
9| 2720 |19.05.2024 НОВИНИ

Лифтът до Витоша стана "ябълка на раздора", кметът на София обеща поне един до края на мандата

.
„Нашият ангажимент, който сме заявявали, е до края на нашия мандат да има поне един работещ лифт. Надяваме се да има доста по-всеобхватно решение, а не само един, за да може планината да бъде достъпна“.
 

Това обяви на брифинг кметът на София Васил Терзиев във връзка със спирането на последния лифт в планината до София – Симеоновския лифт.

По думите на кмета няма как да има очаквания за шест месеца да се реши проблем, наследен от старото управление на Столичната община и датиращ от 2007 г.

 

По думите на Терзиев са казани много измислици по тази тема с Витоша и нейните лифтове, а от ГЕРБ се опитват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили от времето, когато са продали лифтовете с договор, който не защитава интересите по никакъв начин.

 

"Благодаря отново на колегите от ГЕРБ, че дадоха възможност да отворим и този разговор, за да се види всъщност кой е създал този проблем за софиянци и от кой те трябва да търсят отговорност. Ако след 3 години и половина няма работещ лифт, или поне няма път към това то да бъде реализирано необратимо, тогава ние ще поемем цялата отговорност за това, че сме дали едно обещание и не е изпълнено", каза кметът.

 

Преди Терзиев брифинг по темата дадоха и общинските съветници от ГЕРБ-СДС. Те обвиниха Терзиев и временния председател на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров в бездействие.


Според тях няма основания за спиране работата на Симеоновския лифт и дори има нарушение на договора, който е сключен с приватизатора.

Заложеният срок в договора е 25 години, което означава, че общината има право да осъществява своя контрол до 2032 г., твърдят от ГЕРБ-СДС. 

 

"Кметът обяви, че ще води преговори с приватизатора. Не знаем води ли такива преговори, седят ли на маса? Питаме - говорят ли си? Защото основание от типа доставчик не може да достави части, защото е икономически нецелесъобразно не е технически, правен или политически аргумент. Ние депозираме доклад към Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, в който Надзорният съвет да вземе решение, че завеждаме иск съгласно договора в размер на цялата сума на акциите – 8,3 милиона, които Общината да си предяви, включително и разваляне на договора и придобиване на собствеността", коментира общинският съветник от ГЕРБ Прошко Прошков.



От коалицията настояват Столичната община да поиска неустойка в размер на 8,3 млн. лв. и също така да развали приватизационния договор. Това би означавало общината да си върне контрола върху лифтове и съоръженията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2518 |19.05.2024 Бизнесът и синдикатите настояват държавата да плаща запазването на работни места . 5| 2729 |19.05.2024 Бутилка вино в ресторанта за тези, които не си зяпат в телефона . 40| 13668 |19.05.2024 Руският президент на България няма ли да каже: Г-н Путин, прибери си ордите от Украйна и седни да преговаряш . 0| 2516 |19.05.2024 Енергичен и емоционален финал на изложението „Уикенд туризъм” с концерт на група „Молец“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads