Реклама / Ads
15| 3339 |21.01.2022 НОВИНИ

(Липса на) Реакции от лидерите за позицията на Русия /допълнена/

.
Бурни реакции или оглушително мълчание последваха след най-скорошното изявление на Русия, в което Москва призова НАТО да се изтегли от България и Румъния. Силно обезпокоени бяха от ГЕРБ. Премиерът Кирил Петков също изрази позиция. Незабавно почти отговор имаше и от “Демократична България” и “Възраждане”. Мълчат от “Дондуков 2”. Реакции няма от БСП и ИТН. А ДПС коментираха във Facebook.
 

По рано днес двете държави бяха назовани поименно от Русия за пръв път, въпреки че искането на Кремъл Алиансът да се върне в пределите си преди 1997 г. не е ново. 

Още в пленарната зала от ГЕРБ-СДС призоваха изпълнителната власт да реагира и разкритикува кабинетът, че се бави. Борисовите депутати поискаха изслушване на премиера Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска и министъра на отбраната Стефан Янев. Поискаха и от президента Румен Радев свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. 

 

"България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни-членки, за които колективана отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за дееескалация на напрежението", заяви Петков от парламентарната трибуна.

 

“Целта на днешното изявление на Москва цели да постави под съмнение избора на страните от Централна и Източна Европа, включително и България, да се присъединят към НАТО и суверенно и самостоятелно да избират как да защитават своята национална сигурност. Няма да се поддаваме на руска провокация и опити да ни върнат към политиката на така наречените ”ексклузивни сфери на влияние”, посочи пред журналисти в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. 

 

От "Възраждане" подчертаха, че единствено българският народ и държава могат да решават какви войски ще има на българска територия и призоваха народните представители да отстояват българските национални интереси и да не допускат външни сили да застрашват националната сигурност.

 

Министерството на външните работи закъсня часове с реакцията си, но впоследствие такава все пак бе публикувана. Външно министерство призова Русия да уважава суверенитетът на държавата ни и избора й.

 

Кой мълчи? 

 

Мълчат от “Дондуков 2”. Президентството все още не е отговорило на исканията на Русия. Часове по-късно в крайна сметка Румен Радев реагира и заяви - страната ни няма да се поддаде на ултиматуми.

 

Позиция липсва още и от Министерството на отбраната. ФрогНюз изпрати и запитване до подопечното на Стефан Янев ведомство, но отговор така и не сме получили. 

 

По-късно през деня от Министерството на отбраната в крайна сметка реагираха, и повториха позицията на премиера Петков и на президента Румен Радев.

 

Мълчат още от БСП. Левицата не е коментирала казуса нито от парламентарната трибуна, нито от кулоарите на НС. Представители на “Има такъв народ” също отказват да изразят становище пред медиите, а ДПС не говориха пред журналисти, но малко по-късно лидерът Мустафа Карадайъ написа в личния си профил във Facebook, че страната ни е направила отдавна “своите геополитически избори - членство в НАТО и ЕС”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3138 |13.01.2022 Доц. Антон Тонев, ПП: Обсъжда се създаването на специален сайт за нежелани реакции от ваксините . 14| 14676 |23.12.2021 Рашков: За мен не е тайна къде са отишли парите от „Хемус“. С интерес наблюдавам реакциите на някои хора . 0| 2823 |16.12.2021 Пандемията, цените на тока и миграцията – фокус на последната за годината среща на евролидерите . 3| 3141 |21.11.2021 Бимбалов: Българите не вярват в смисъла да гласуват, има сериозна инфлация на лидерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads