Реклама / Ads
45| 9581 |23.11.2020 НОВИНИ

Лице с ”критично ниско” обществено доверие предлага държавно дарителско дружество

.
Йордан Цонев Източник: БНР
Предложението на ДПС за държавно дарителско дружество е вредно и идва от лице, което се ползва с “критично ниско” обществено доверие. Не може да се доверим на Йордан Цонев да харчи публични средства.
 

Този коментар направи в ефира на Българското национално радио доц. Румен Петров, преподавател по социална работа в Нов български университет.

 

Предложението на ДПС дойде миналата седмица. То бе провокирано от скандала с платформата ХелпКарма. Идеята е държавно дружество с формалното наименование "Дари.бг" да покрива административните разходи да НПО-та, които да събират пари за дарения.

 

"Най-големият въпрос не е, че държавата не може да бъде дарител - тя има своите задължения с данъци и управлението на различни фондове, а как дарителите и даряваните ще контролират средствата. Накратко - предложението е вредно!", посочи доц. Петров.

 

По думите му идеята е спорна, а срещу нея има редица контрааргументи.

 

“Стъпката е прибързана, непремислена и много повече популистка, отколкото решаваща проблеми", категоричен беше преподавателят.

 

"Проблеми със самото разбиране на смисъла на дарителството и на стимулиране на дарителството като форма на гражданско възпитание и на гражданска отговорност на всички към определени ситуации".

 

Според него тази мярка няма да реши проблем и това предложение трябва да бъде подложено на обществено обсъждане, преди да бъде прието:

 

"По какъв начин тази нова организация на дарителската работа ще реши проблеми, създадени от сегашната. Нямаме данни, че даренията ще се увеличат, след като се направи новата организация".

 

По думите на доц. Петров един от предлагащите това държавно дружество - депутатът от ДПС Йордан Цонев - се ползва от "критично ниско обществено доверие" като човек, на когото можем да доверим да харчи публични средства.

 

"Важно е дарителите да знаят всяка стотинка къде отива и второ - държавата трябва да участва, за да е сигурно, че дарителските пари отиват за етични каузи", обясни той и уточни, че държавата трябва да има представител, защото не може да обсеби изобщо дарителството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 12035 |22.11.2020 Арестуваха знаково лице на протеста . 17| 6135 |21.11.2020 Журналист: Налице е буря на антибългаризъм в Република Северна Македония . 14| 5406 |15.11.2020 И полицейският синдикат против извъртането на ГЕРБ за детските надбавки . 1| 4131 |04.11.2020 В Италия въвеждат полицейски час от 22 ч.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads