Реклама / Ads
9| 4018 |25.06.2021 НОВИНИ

Лицето на пандемията ген. Мутафчийски е номиниран за член-кореспондент

.
Венцислав Мутафчийски
За член-кореспонденти от БАН предлагат лицата на пандемията - ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб за битката с COVID-19 и шеф на ВМА, и математика Николай Витанов, който от 1 г. прави математическите модели на разпространение на заразата.
 

За член-кореспондент е предложен и писателят Георги Господинов, носител на европейскии световни награди за литература.


В списъка на номинираните за академици са още писателите Боян Биолчев и Владимир Зарев, лекарите Григор Горчев, почетен ректор на Медицински университет - Плевен, и пионер на роботизираната хирургия в гинекологията и онкогинекологията, както и Николай Петров - бивш здравен министър и бивш шеф на Военна болница.

Номинирани са още историкът Иван Илчев, издателят Иван Гранитски, както и служебният министър на образованието и науката - химикът Николай Денков.

Списъкът със 118 имена на изтъкнати учени в различни направления на науката и изкуството, кандидати за академици и член-кореспонденти, ще бъде публикуван днес на сайта на БАН. В направлението “Изкуство” за академици са предложени още композиторът Георги Костов, бивш министър на културата и бивш ректор на Националната музикална академия, и режисьорът Пламен Марков.


Конкурсът бе обявен на 17 май. В рамките на месец трябваше да бъдат направени предложенията, а изборът на академици и член- кореспонденти ще се проведе през октомври.
Според правилата в конкурса може да участват професори и доктори на науките. Кандидатите за академици трябва да са член-кореспонденти на БАН, а за член-кореспонденти може да кандидатстват специалисти, които към датата на обявяване на конкурса не са навършили 65 г. В областта на изкуствата се избират изтъкнати дейци на културата и изкуството

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3247 |24.06.2021 Бум на употребата на наркотици по време на пандемията . 3| 3221 |24.06.2021 Икономистът Дацов за пандемията: Нищо не се е променило от времето на Черната чума . 11| 3565 |23.06.2021 Доц. Околийски: Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност у нас по време на пандемията . 7| 3161 |17.06.2021 Еврокомисарят по здравеопазването: Ваксинирането е най-сигурният начин да овладеем пандемията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads