Реклама / Ads
11| 3563 |23.06.2021 НОВИНИ

Доц. Околийски: Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност у нас по време на пандемията

.
Доц. Михаил Околийски Източник: БГНЕС
Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност в България по време на пандемията. Това коментира пред Българското национално радио доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.
 

„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна“, предупреди той.

 

„Ваксинираните с две дози към днешна дата са само 759 хиляди души, около 10% от българското население. Здравните работници са около 20% ваксинирани. Очевидно някаква конспиративна теория, някакви послания на недобронамерени към ваксинацията, към науката, към рационалното поведение групи, ги вкарва в много голям риск за тяхното здраве и за здравето на роднините им“, отбеляза доц. Околийски.

 

Според него антиваксърите у нас създавали впечатление за много голяма масовост, защото по думите му „имат много кресливи гласове“, но всъщност били  малка група.

 

По повод обявеното от здравното министерство начало на кампания за популяризиране на ваксинацията в ромските общности доц. Михаил Околийски смята, че няма нищо притеснително в това да се таргетират определени уязвими групи. Това ще се случва с помощта на ромски медиатори, духовни лидери и шоу звезди.

 

„Досега Министерството на здравеопазването не се съобразяваше с нашите препоръки, включително да въвлече религиозни лидери на общността“, поясни експертът.

 

Той определи като „изключително тревожен факт“ липсата на национална ваксинационна кампания, преди появата на клиповете по линия на кампанията Европейската комисия „Прегърни живота“.

 

По думите му може да се говори за дългосрочна защита от ваксината. По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че „ваксината не работи“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3014 |19.06.2021 Ограничен достъп до Портала за електронни административни услуги на МВР през уикенда . 0| 3123 |18.06.2021 България с достъп до шенгенските досиета от юли . 3| 4028 |09.06.2021 Вашингтон поуст: България неколкократно е сочена от Запада заради липсата на борба с корупцията . 9| 5187 |31.05.2021 Уволниха зам.-председателя на ДАНС, отнел достъпа на Рашков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads