Реклама / Ads
8| 3035 |25.05.2021 НОВИНИ

Доц. Околийски: В Плана за развитие и устойчивост няма нищо за справяне с пандемията

.
Михаил Околийски
В Плана за развитие и устойчивост няма нищо за справяне с пандемията, а е въпрос на време появата на нов патоген и сериозен вирус. Тази позиция изрази в доц. Михаил Околийски, представителят на СЗО за България.
 

В този План за развитие и устойчивост, с който имахме шанс да инвестираме средства за една бъдеща подготвеност за следващия патоген, за следващия сериозен вирус, защото това е въпрос на време той да се появи, тези близо милиард, почти 700 милиона няма да се използват за това. В плана за здраве няма нищо за справяне с пандемията, има някакви други дейности, които не са свързани с общественото здраве. Разбрахме, че част от тях ще бъдат ревизирани от служебното правителство, но е нужно наистина да се обърне внимание на общественото здраве, обясни той пред БНТ.


На въпрос защо се случва това повече от 75% от наличните ваксини по света да са в ръцете на 10 страни, доц. Околийски заяви, че това е заради алчността на богатите страни, които имат достъп до финансови средстава и не се вслушват в призивте на СЗО, а закупуват ваксини за тях самите.


По думите му, е нужна повече солидарност, защото това, че някои държави нямат никакъв или имат само ограничен достъп до ваксини, касае всички ни.


Мандатът ни към този момент не предполага възможността за действия без разрешение на съответното правителство. Трябва да има много по-ефективен механизъм експертите на СЗО да могат да дават съвети. Трябва да се намери най-добрият механизъм за партниране, за да може отговорът при подобни пандемии да е много по-бърз и ефективен, обясни доц. Околийски.


Процентът на ваксинирани в световен мащаб все още е около 10 на сто, нужно е да е много повече, за да вървим с по-бързи стъпки към овладяване на пандемията, смята експертът.


Сега разработените ваксини предпазват и от новите щамове, така че са ефективни. При тестваните групи година по-рано, все още има много добро ниво на защита, обясни доц. Околийски.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2948 |19.05.2021 Ексдепутат от ДБ за Плана за възстановяване: Много лесно се източват парите от бетон и тръби . 2| 2869 |18.05.2021 Зелени коридори в София работят за всички независимо промените в плана . 10| 3624 |12.05.2021 Саша Безуханова: Новите министри трябва да коригират Плана за възстановяване . 7| 3480 |12.05.2021 Проф. Минеков: Никой не е направил постъпки за Плана за възстановяване. Ще знаете още много

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads