Реклама / Ads
17| 3285 |25.11.2021 НОВИНИ

Доц. Михаил Околийски: Няма повод за оптимизъм – пета вълна предстои

.
Михаил Околийски
„За мен не е успокоителен начинът, по който се развива епидемията в България. Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от отговорните лица, защото все още и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, твърде висок брой загинали хора. Платото, за което се говори, е също много условно - особено на фона на ниския брой ваксинирани, аз не виждам никакви поводи за оптимизъм“, заяви доц. Михаил Околийски.
 

По думите на експерта от СЗО през цялото време "сме в една потенциална много висока опасност, която ни различава много от другите европейски страни. „Над 50 на сто ваксинирани трябваше отдавна да постигнем, а хората дори не спазват мерките. Дори Румъния е по-добре от нас.


Дори по данни на СЗО ваксинираните медици са едва 26 на сто в България“, каза още доц. Околийски. Според д-р Людмил Шопов изказванията, че вълната отминава, са доста популистки:


„По-скоро ще остане едно плато с доста случаи на ден, а болниците са на предела на силите си. Всеки ден се изписват по 10-12 пациенти и леглата се заемат веднага.


Имаме 100 легла за средно тежки случаи и 20 интензивни. Последните не остават празни. А лекарите са изтощени до крайност. Ситуацията сега е доста по-тежка. При нас в Covid отделенията работят кардиолози, нефролози, лъчетерапевти, травматолози и реаниматори. Но те не са достатъчни, а трябва да ги лекуват пулмолози и инфекционисти, посочи д-р Людмил Шопов.


Защото тежко болните пациенти имат нужда да стоят с дни на кислород, а не както преди пандемията – по два дни.


И да, хората имат непрекъснато забележки, някои от тях не могат да издържат толкова време с апарата, оплакват се, критикуват ни – но друг начин няма – иначе трябва да ги интубираме. А това не е по-добрият вариант за крайния изход“, каза  още д-р Шопов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7065 |25.11.2021 Трайчо Трайков за преговорите: За всички е ясно, че АЕЦ ”Белене” няма да го бъде . 1| 3931 |24.11.2021 Буяр Османи: Добрите отношения с България нямат алтернатива, ще търсим решение . 21| 31456 |24.11.2021 На преговорите за нов кабинет с Петков и Василев няма вече ”Премиерът разпореди” . 7| 3256 |24.11.2021 Фаталната отсечка на ”Струма” няма статут на магистрала заради липса на акт 16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads