Реклама / Ads
12| 8413 |02.11.2021 НОВИНИ

Доц. Околийски: Пълна каша - от телевизорите медицински биолози объркват населението

.
доц. Михаил Околийски Източник: БГНЕС
Хората биват облъчвани от някакви медицински биолози от телевизиите, които смятайки, че разбират от проблема, объркват населението и това води до тази пълна каша - до тези 310 починали наши сънародници. Това каза в ефира на Българското национално радио доц. Михаил Околийски - експерт „Обществено здраве“ в българския офис на Световната здравна организация.
 

„В СЗО се опитахме още в началото на пандемията да стигнем до максимален брой хора и да им дадем цялата научна информация, но явно не сме стигнали до всички, щом виждаме две години почти след пандемията къде е България“, обясни той.

 

„Проблем е това много дълбоко отхвърляне на здравните рискове и неразбиране, че щом поемаш здравен риск, ще ти се случи нещо с по-голяма вероятност. Това се дължи на суеверие, на липса на съпричастие към страданията на хората, смятаме, че винаги ще случи на някой друг, но не и нас. Че винаги ще ни се размине и като не правим стъпки по минимализиране на риска, влизаме в една спирала. Това се дължи на липсата на здравна грамотност най-вече сред подрастващите“, каза още доц. Околийски.

 

По думите му положителното е, че поне служебното образование успя да включи здравното образование в Плана за развитие и устойчивост, като неотменна част от догодина или по догодина от учебния материал и така то ще влезе във всяко едно училище.

 

„Защото децата ни имат нужда да бъдат като западните си връстници - ще може да се говори за психично и сексуално здраве, за здравните рискове...“, добави експертът.

 

По думите на доц. Околийски още в началото на пандемията трябваше да има стратегия за комуникация на риска, общопрактикуващите лекари трябваше да бъдат привлечени, а не и те да разпространяват слухове, това касае и учителите - как да убедиш народа да се ваксинира?

 

„Трябваше всички те да бъдат обучени в подобен тип защитно поведение“, смята той.

 

Според него зелените серитификати са добра идея, макар и въведени късно. Но зад всичко това трябва да застанат политиците в страната.

 

„Хората просто се страхуват , имат нужда да запазят разсъдъка си, да се ориентират в този сложен свят и взимат някаква страна. На тези хора се въздейства геополитически, за да се извади България от европейския й път. И когато няма доброжелателни призиви, този гняв на хората е просто защитна реакция“, коментира още доц. Михаил Околийски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3216 |25.10.2021 Доц. Михаил Околийски: Всички добри идеи, които биха стимулирали хората да се ваксинират, са много на място . 3| 7503 |04.10.2021 Огнян Стефанов: За 12 г. получаваш пълната възможност да овладееш служба като ДАНС . 13| 7083 |17.09.2021 Иван Иванов: Опитът на Кирил Петков да разцепи ”БСП за България” показва пълна противоположност в заявките му за почтеност . 4| 4824 |14.09.2021 Грандиозна каша и грозни сцени: последните дни на 46-ото НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads