Реклама / Ads
17| 4931 |18.08.2021 НОВИНИ

Проф. Велизарова: Властите не могат да направят нищо повече за ваксинацията. Зависи от хората

.
проф. Светлана Велизарова
Болниците са подготвени да посрещнат новата вълна на COVID-19. Знаем как да реагираме. Имаме протокол как да се лекува. Останалите неща зависят от нас самите - да се пазим, да не ходим там, където има голямо струпване на хора, да използваме маски в закрити помещения с множество хора. И да наблегнем на ваксинирането. Но това зависи от самия човек. Властите не могат да направят нищо повече.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио проф. Светлана Велизарова.

 

По думите й липсата на интерес към ваксините се дължи на неграмотността на хората и третото поколение, което расте по този начин. 

 

“По какъв начин да обясните на един не учил, нищо не знаещ човек каква е ползата от ваксините? Това е трудно за обяснение. За мен - почти невъзможно. Защото този човек е много първичен и си е втълпил, че това е нещо опасно, ще се случи нещо на него, на децата му. Това трябваше да започне да се прави преди една година и то аз самата не знам по какъв начин. Не трябваше да се наслагват тези страхове от ваксините - че хората умират, получават алергични реакции. Като се обърне колата, пътища много…”, посочи още проф. Велизарова. 

 

По думите й кампанията е започнала твърде късно. Медиите пък имат голяма роля в насаждането на страх, защото още в началото в новините се е обръщало внимание на страничните ефекти от ваксината и на случаите на тромбози. 

 

Водещият пулмолог обясни, че в момента рискова група са децата. Причината за това е, че те не са затворени и са единствените на практика, които не са имали шанс да се срещнат с вируса при предишните вълни. Проф. Велизарова обаче посочи, че заболяването при тази възрастова група протича по-леко.

 

"До началото на новата учебна година повечето деца ще са се срещнали с коронавируса. Смятам, че голям брой от българите са се срещали с вируса вече и процентът на преболедувалите хора е по-голям от този, който се описва. Затова считам, че тази вълна ще е много по-лека от предишните", коментира още проф. Велизарова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3375 |18.08.2021 Проф. Кантарджиев: Срещаш ”Делта”, пипваш го . 10| 3253 |17.08.2021 Проф. Николай Витанов: Още в края на август по 3000 случая на коронавирус дневно . 3| 3251 |16.08.2021 Проф. Кантарджиев: Да спазваме леките мерки, за да не се налагат по-тежки . 23| 4694 |14.08.2021 Проф. Кантарджиев: У нас в момента няма сила, мъжество... Кой ще обясни на хората какви мерки трябват?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads