Реклама / Ads
0| 3491 |12.07.2022 НОВИНИ

Проф. Александрова: Ковид остава при нас и трябва да сме готови да живеем с него

.
Радостина Александрова
Ковид остава при нас и трябва да сме готови да живеем с него. Мисля, че след две години и половина в пандемия, след като вече разполагаме с доста знания за него, и с ваксини, имаме шест ваксини от четири налични типа, след опита, който сме натрупали да се предпазваме и да го лекуваме, смятам че оттук нататък трябва да можем да се справяме все по-успешно и макар все още да не сме там, където ни се иска, в крайна сметка ние да вървим в тази посока добре, допълни проф. Александрова.
 

Така коментира нарасналите случаи на Ковид у нас проф. Радостина Александрова в „Още от деня“ по БНТ.

 

Вирусът се разпространява успешно, по принцип, за да може един вариант да измести предишния, трябва да бъде по-добър от него. Вероятно това се дължи на по-доброто му справяне с бягството в някаква степен от нашия имунен отговор, но това в каква степен вирусът отслабва, е друга тема. Защото истината е, че ние също не сме същите, все пак след толкова много хора, които са се срещали с вируса, след толкова много поставени в световен мащаб ваксини, ние също се засилваме и не знаем точно къде е границата между отслабването на вируса и нашата сила.

 

Най-силното оръжие, което имаме срещу вируса, това винаги е профилактиката, а профилактиката това са ваксините всъщност. Що се отнася до останалите мерки, тук трябва да кажа, че във всички случаи ще се следи това, което се случва като ситуация. В момента да речем, Австралия, която навлиза в третата си вълна, същевременно навлиза и във вълна на грипна мобилност. Ето там, в южното полукълбо, там грипът е активен юли-август, така че при тях този въпрос стои доста по-актуално. А иначе по отношение на мерките, тъй като за тези две години и половина, и особено през първата година знам, че много мерки имаше и много затваряния имаше, това беше анализирано. И това, което така аз успях да прочета в сериозните статии, беше, че взимането на мерки, налагането на каквито и да било стъпки и ограничения, това не е въпрос на някакво случайно решение или хрумване. Напротив, то трябва да бъде съобразено с много фактори, трябва да бъде предприето в точно определен момент, така че да има смисъл и да донесе полза, каза още тя.


„Аз вярвам, че трябва да вървим към период, в който да можем да се справяме с този вирус с помощта на науката и на нейните постижения. Лично аз мисля, че дори и когато пандемията приключи, винаги ще имам маска в чантата си, защото винаги мога да се окажа на място, където да има хора, които очевидно са болни, или пък аз мога да не се чувствам добре. Но не бива постоянно да носим маски, тъй като не бива да живеем в стерилен свят. Трябва да можем да поддържаме добра форма, така че по никакъв начин ние не трябва да се стремим към това да бъдем скрити от света около себе си. Ние бихме могли в даден момент просто да реагираме по определен начин, така че да си осигурим някаква защита, но по никакъв начин не можем да разчитаме само на това“, допълни проф. Александрова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2921 |10.07.2022 361 са новите заразени с ковид при 1688 теста. Няма починали . 0| 4291 |09.07.2022 Проф. Топалов: Властимащите не говорят със Скопие, а с Белград, който говори с Москва... . 0| 3410 |08.07.2022 Проф. Даниел Вълчев: България има нужда от власт, която да не се крепи на един-два гласа . 0| 5434 |08.07.2022 Проф. Николай Слатински: До властта може да се докопат зловещи, архиреакционни, безпросветно нагли и отмъстителни хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads