Реклама / Ads
12| 4207 |18.03.2021 НОВИНИ

Проф. Александрова: 10 дни не стигат, мерките ще бъдат удължени

.
проф. Радостина Александрова
10 дни няма да стигнат, за да видим резултати от затварянето. Предполагам, че мерките срещу коронавирус ще бъдат актуализирани и периодът ще бъде удължен. Това прогнозира вирусологът Радостина Александрова пред БНР.
 

Тя припомни предупреждението на Великобритания от януари месец, че вирусът, който идва от там е много по-опасен.

 

„Налага се да се съобразяваме със ситуацията и да мислим за всички неблагоприятни варианти. Ваксината на „Johnson & Johnson“ дава над 90% защита. След първата доза имаме защита, която се изгражда след втората седмица. Трябва обаче да има и втора доза“, обясни вирусологът.

 

Тя коментира още, че е нормално да се появят странични ефекти от ваксините, защото са тествани само на 15-20 000 души.

 

„Никой обаче не е казал, че има връзка между тромбозите и ваксините. Те са много често срещани, особено при хората над 60 г. Не очаквам, че ще бъде спряна AztraZeneca. Ще се намери решение и няма повод за притеснение. Колкото повече ваксинирани има, вирусът ще се опитва да ги заобиколи и да мутира. Няма пълно щастие“, категорична е Александрова.

 

„Новият британски вариант засяга равномерно всички възрасти. Няма категорични данни дали е по-смъртоносен и дали болестта протича по-тежко. Според наличните данни преболедувалите и ваксинираните би трябвало да са защитени от този вариант“, коментира още тя.

 

Според нея е напълно нормално, когато започне реалният живот на една ваксина и срещата й с огромен брой хора, да излязат на светло странични ефекти, които не е имало как да бъдат забелязани в хода на клиничните проучвания.

 

„Колкото повече ограничаваме разпространението на вирусите, толкова повече ограничаваме способността им да мутират. Но колкото повече хора имат имунен отговор, толкова повече вирусът търси начин да го заобикаля и в него ще се породят мутации“, смята тя.

 

Проф. Александрова съобщи, че вече има фармацевтични компании, които разработват комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 22534 |18.03.2021 След бисерите на Марешки ред е на експертите. Проф. Сербезова говори пред ФрогНюз . 18| 6352 |17.03.2021 Проф. Велислав Минеков: Вежди Рашидов иска да ми затвори устата със съдебен иск само за 120 000 лв. . 17| 5156 |17.03.2021 Проф. Начев с мрачна прогноза: Стягайте мерките, очаква ни най-лошото! . 26| 3818 |17.03.2021 Машината била лесна за хакване, смята проф. Константинов. А хартията?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads