Реклама / Ads
4| 3053 |06.01.2021 НОВИНИ

Вирусолог от БАН: Има много мутации на вируса. Това не трябва да е повод за тревога

.
проф. Радостина Александрова
Нови варианти на вируса и негови мутации ще се появяват и това само по себе си не бива да бъде повод за тревога. Новият щам, който бе регистриран във Великобритания, вече е на много места по света. Няма данни той да причинява много по-сериозна клинична картина.
 

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

 

"Учените продължават да следят ситуацията, но за момента няма данни, че новият щам причинява някаква много по-сериозна клинична причина, няма данни, че е и по-лека обаче. Ако новият щам се разпространява по-лесно, това би натоварило повече здравната система", посочи проф. Александрова.

 

По думите й наблюденията до този момент показват, че разработените вече ваксини действат и срещу мутациите на коронавируса.

 

"По принцип всички разработвани към момента ваксини, които са над 200, са разработени въз основа на оригиналния щам, който тръгна от Китай. Няма данни, че мутациите, които се появиха, биха могли да компрометират действието на тези ваксини", коментира тя.

По принцип всички разработвани към момента ваксини, които са над 200, са разработени въз основа на оригиналния щам, който тръгна от Китай. Няма данни, че мутациите, които се появиха, биха могли да компрометират действието на тези ваксини.

 

За този период както при проучванията на Pfizer/BioNTech, така и при тези на "Moderna" данни за драматични странични ефекти все още няма.

 

По думите й в момента е съобщено за едва 6 нежелани реакции при 270 000 имунизирани с разработката на Pfizer/BioNTech. Клинични проучвания при бременните жени и децата ще бъдат проведени тогава, когато безопасността на ваксините е категорично доказана при останалите възрастови групи, допълни още вирусологът.

 

Все още няма категорични данни за продължителността на имунитета, който изгражда ваксината. Няма и категорични доказателства, че разпространението на вируса ще се повлияе от ваксинирането на повече хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3862 |05.01.2021 Проф. Галунов: Изборите ще бъдат много критикувани, активността ще е ниска . 31| 12920 |30.12.2020 Доц. Мангъров: Много хора ходят и в Чернобил, но не ви съветвам, защото след време може да получите рак . 15| 3833 |29.12.2020 Вирусолог: По-добре е презастраховането и носенето на маски, дори от преболедували и ваксинирани . 19| 3482 |28.12.2020 Проф. Балтов: Прекалено много се наблягаше на очакваните лоши ефекти от ваксината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads