Реклама / Ads
17| 2988 |01.12.2021 НОВИНИ

Доц. Околийски: В България има много ниска съзнателност за риска, който идва от COVID-19

.
Доц. Михаил Околийски
В България, за жалост, има много ниска съзнателност относно риска, който идва от COVID-19. Теории като тази, че всяко общество ще постигне ниво на защита след като всички преболедуват и силно нехуманно и варварско. Защото първите жертви ще са и са пациентите със социално значими заболявания. Това е страшно - хората да мислят, че минаването на болестта е нещо хубаво. Още повече, че тези пациенти, които преболедуват имат постковид синдроми във всички органи и последствията са опустошителни.
 

Това каза пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт в Офиса на Световната здравна организация в България от 2014 година насам.

 

„И при следваща пета вълна хората трябва да се ваксинират, да носят маски, да спазват дистанция, всичко, което се прави и до момента“, категоричен бе той.

 

Експертът подчерта, че ваксините срещу коронавируса вече се доказаха като единствено ефективни за по-леко или безсимптомно протичане на болестта, както и че предпазват от хоспитализиране и от летален изход.

 

„Мутацията Омикрон се доказа, че е произтекла от хора заразени с ХИВ и СПИН в Ботсвана. В България с това много ниско ваксинационно покритие би могло дори да доведе до създаването на български нов щам“, каза още доц. Михаил Околийски.

 

По думите му сега не би следвало да се вълнуваме толкова от новия щам Омикрон, а да се предпазваме от Делта варианта , който е преобладаващ в България и хората продължават да не се пазят от него.

 

„Инфеционистите трябва да достигнат до умовете на българите и да разсеят всички конспиративни теории, защото това е в ущърб на цялото ни общество - децата не ходят на училище вече месеци наред, броят на хоспитализираните не намалява“, каза още доц. Околийски.

 

По думите му е препоръчително ваксинирането на децата над 5 годишна възраст, това се прави в цяла Европа. Опитът вече е огромен и в тази посока, добави експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3432 |01.12.2021 Гълъб Донев предупреди: Населението на България застарява и намалява с много бързи темпове . 5| 4021 |01.12.2021 Панев: Брюксел не е светлината, която трябва да следваме. България трябва да отстоява интересите си . 3| 2796 |01.12.2021 Министър Алексиев: България ще има свой собствен специализиран кораб за търсене и спасяване . 5| 4836 |30.11.2021 ”Демократична България”: Прие се предложението за одит на несъстоятелността на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads