Реклама / Ads
21| 3438 |02.07.2021 НОВИНИ

Д-р Петър Марков: Ако хората не се ваксинират, през септември ще има следваща вълна заразени

.
Д-р Петър Марков
Ваксинацията в България върви с бавни темпове. Ваксинационното покритие е изключително ниско и това е основното върху, което трябва да се работи, каза пред Българското национално радио епидемиологът д-р Петър Марков.
 

Според него е нужна мощна и устойчива кампания, която да разясни на хората защо трябва да се ваксинират. „Поздравявам министър Кацаров, че е привлякъл популярни лица, които да помагат в тази посока, за да се убеждават хората да се ваксинират - това е единственият начин да излезем от цикъла на ограничения, без нея не можем да се справим“, категоричен бе той.

 

„Иначе хората се страхуват, това е нормално, те са чувствителни на такива решения. Но трябва да им се подчертава, че новите ваксини са с изключително висока ефективност и безопасност. Засега няма смъртен случай на ваксинирани в България“, поясни д-р Марков.

 

По думите му ваксинацията на деца има два аспекта - единият е свързан със здравето на децата, а ваксината за деца над 12 години е лицензирана вече, така че, всеки родител трябва да вземе своето решение. Защото децата преболедуват по-леко, но понякога и по-тежко.

 

„Другият аспект е свързан с контрола на инфекцията в цялото общество. Доскоро децата не можеха да се ваксинират, но колкото повече сега и те се ваксинират, това ще предпази и възрастните хора“, заяви д-р Марков.

 

По думите му „Делта“ вариантът е по-заразен, но не е толкова смъртоносен. Той очаква, ако хората не се ваксинират, през септември да има следваща вълна заразени.

 

„Южноафриканският вариант например е по-малко заразен, но той успява да пробие в някаква степен ваксинационния имунитет, както и естествения имунитет. А британският и индийският вариант, те пък са по-високо заразни. РНК вирусите са изключително изменчиви и пластични, те бързо се адаптират и така печелят разпространението си, още повече, че са нови вируси“, каза ученият.

 

Според него ваксините досега са показали, че предпазват от тежко протичане и смърт при всички варианти на вируса. Важно е да е пълна ваксинацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3242 |01.07.2021 Петър Витанов: Европейският имунизационен паспорт отваря границите и ще мотивира повече българи да се ваксинират . 10| 5064 |01.07.2021 Иван Нейков: Хората не трябва да се заблуждават, че ще бъдат увеличени всички пенсии . 8| 3908 |24.06.2021 Министър Рашков: Някой иска да управлява държавата, изкривявайки волята на хората . 3| 3041 |24.06.2021 Петър Витанов: Корупцията в България остава невидима за Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads