Реклама / Ads
6| 3942 |03.02.2022 НОВИНИ

Д-р Петър Марков: По-заразен подвариант на Омикрон засяга и напълно ваксинираните

.
Д-р Петър Марков
”Имаме открити два нови подварианта на Омикрон. Единият е доста по-разпространен. Той увеличава честотата си в няколко страни. Това е вариант, който има доста сходства, но и различия с Омикрон”, заяви епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков. Световната здравна организация вече предупреди за по-заразен подвариант на Oмикрон, който по-често заразява напълно ваксинирани с бустерни дози.
 

"То изследва заразността спрямо класическия Омикрон в домакинствата. Изследването показва, че новият подвариант е около 2 пъти по-заразен от обичайния Омикрон. Тази двойно по-висока предаваемост се дължи на присъщата по-висока заразност на варианта и на неговата по-добра способност да пробива имунни защити при ваксинирани и прекарали инфекцията", уточни д-р Марков пред Bulgaria ON AIR.


"При човек с пълен курс от ваксинация и бустерна доза, по отношение на тежко протичане и хоспитализация, ефективността на ваксината държи над 90%. Не бих казах, че се налага втора бустерна доза", коментира още той.


А на въпрос дали ни очаква по-силна вълна на Омикрон, д-р Марков каза, че зависи дали новият вариант ще е способен да презаразява хора, които са прекарали Омикрон.


"Ковид-19 е заболяване с много разнолика клинична картина, има всякакви симптоми. Понякога болестта протича освен с умора, с проблеми, свързани с когнитивната дейност. Тези симптоми са характерни за дългия Ковид-19. Малко се говори за неврологичните и психиатричните симптоми на Ковид-19", смята той.


Според него Делта вариантът не е изчезнал, но делът на инфекциите с него е малък, където Омикрон доминира.


"България е в пика на инфекциите си. Това е почти напълно ваксинационно предотвратимо заболяване. Сега не е моментът да се разхлабват мерките", подчерта д-р Марков.


Той е категоричен - вирусът ще мутира отново, ако го оставим да се разпространява неконтролируемо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3387 |02.02.2022 Петър Чолаков: Петков показа, че няма да бъде воден за носа . 39| 3355 |01.02.2022 Петър Чолаков: Как Русия се опитва да сплаши България? . 6| 3090 |30.01.2022 Петър Витанов: ЕС може да стане заложник в конфликта между САЩ и Русия . 6| 3141 |28.01.2022 Петър Витанов в интервю за EURACTIV: Най-големият проблем ще е санкционирането на бедните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads