Реклама / Ads
47| 5947 |26.10.2021 НОВИНИ

Чака ни локдаун при 9000 в болници, но има "зелен" отговор

.
На крачка сме от въвеждането на нов локдаун. Пълно затваряне ще има при 9000 души, настанени в болнични заведения в страната, обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Според данните на Единния информационен портал към днешна дата в лечебни заведения в страната се намират 7 128. Хоспитализирани за денонощие са били 1 379. Ако темповете се задържат, а намеренията на МЗ са сериозни, пълно затваряне ще има до дни.
 

“Ако се стигне дотам, болниците у нас да нямат легла, има вероятност да изпращаме COVID болните в Гърция и Румъния. Може да се стигне до вечерен час за възрастните хора и онези, които нямат зелен сертификат”, обяви пред Нова телевизия д-р Златанов. 

 

Вече имаме почти над 600 в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 за интензивни грижи. Към момента според необходимостите поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти, посочи още зам.-министърът. По думите му министерството има готовност да увеличи интензивните легла, но това ще е за сметка на други дейности. 

 

Той каза, че се обмисля да се въведе ограничение за работа и влизане в администрацията само със зелен сертификат. 

 

***

Д-р Евгени Борисов: В България все още има хора, които смятат, че зеленият сертификат или ваксинацията ограничават свободите им. Жалко. Време е да се разбере, че коронавирус съществува, че е опасен, че за около 20% от пациентите, които заразява, се стига до тежко протичане, а при 4-5% води до летален изход. Колкото повече хора се заразят, толкова повече ще стигнат до болниците, няма да са малко тези, с които ще се протситм. Зеленият сертификат е начин да избегнем локдауна. Като лекар и човек предпочитам да не виждам изплашени хора, които се страхуват да отидат на лекар и не искат да излязат от вкъщи. Трябва да минем през това. Няма лесни, нито вълшебни решения. Но можем да ограничим млиянието на вируса.

 

***

Доц. Александър Симидчиев: При ваксинираните, дори ако се заразят и разболеят, боледуването протича леко, с по-малко странични ефекти.

Ние се раждаме с абсолютно празна имунна система, която не знае срещу какво ще трябва да се бори. Това, което правят ваксините, е да дадат малка част от причинителя. Ваксинопрофилактиката промени коренно съвременната медицина и няма нужда задължително да боледуваме, за да развием имунен отговор. Вирусът има един единствен стратегически приоритет и това е той да оцелява. Когато ние му сложим някаква пречка, намаляваме с 30-40 % възможността той да действа. Единственото 100-процентово ефикасно нещо, е да използваме изцяло интелекта си като общество срещу гените на този вирус, което значи да използваме маски, да спазваме дистанция, да поддържаме хигиена и да се ваксинираме.

 

***

Проф. Ива Христова: Зеленият сертификат е по-добре от локдаун, това ще спаси съответните заведения от фалит и ще стимулира другите да се ваксинират. Решенията са трудни, защото има много гледни точки и всяко решение има плюсове и минуси.

Моето мнение е, че въвеждайки по-слаби мерки за тези, които са със сертификат, това ще стимулира хората да се ваксинират, за да могат да посещават местата, които искат, а това нещо пък ще създаде безопасност на хората, които са там.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 82| 6144 |25.10.2021 Не искаме локдаун, не искаме ”зелени сертификати”, а да се правим, че няма слон в стаята. Е, няма как да стане . 48| 6232 |25.10.2021 Проф. Огнян Кунчев: Веднага да се въведе локдаун. Стихията е срещу нас . 25| 8401 |23.10.2021 Министър Кацаров: Ако мерките не сработят следващите 10-15 дни, единствената алтернатива е пълен локдаун . 13| 3197 |22.10.2021 Николай Витанов: Локдаун при 9000 заразени на денонощие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads