Реклама / Ads
2| 2989 |31.08.2021 НОВИНИ

Зам.-здравният министър: Основните задачи са да намалим резкия пик и да защитим възрастните и хронично болните

.
Д-р Димитър Петров
”В момента никой няма намерение да прави задължителна ваксинация в България. Такова нещо няма и нямаме намерение да правим. Но ще призоваваме хората да се ваксинират. В България са много силни антиваксиналните настроения, има много народни и психологически фактори. В интернет се пишат какви ли не небивалици”, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR.
 

В студиото на "България сутрин" той посочи, че колкото повече ваксинирани имаме, толкова по-лесно ще преминем вълната.

 

Разкриват над 150 Ковид зони за безплатно лечение извън болниците. Това стана ясно от изявление на здравния министър Стойчо Кацаров. 

 

"В момента има такива, идеята е да станат повече, и то в цялата страна. Това са зони като медицински центрове, работят специалисти и други лекари, които ще приемат болни със съмнение за Ковид. Трябва да имат образна диагностика и лаборатории, ще се изписват и основни лекарства за лечение на Ковид-19", обясни зам.-министър Петров.

 

"Идеята е болни, които са с леко или средно тежко състояние, да се наблюдават и диагностицират в извънболничната помощ, което ще ослаби натиска върху болниците, тъй като там е критична точка. Вълната няма да я избегнем, може да я забавим, но критичният момент ще стане, когато влязат над 7500 болни в болниците. За тези Ковид зони има достатъчно персонал, там могат да работят всички, които са със специалност "Вътрешни болести", заяви д-р Петров.

 

Той коментира и темата с налагането на нови Ковид мерки и ограничения.

"Много трудно се налагат нови мерки, след като беше крайно непоследователна политиката миналата година. Затвори се всичко. Бяха безсмислени тогава. А, когато беше разгарът, 4000-5000 заразени, се отвориха дискотеките. Това води до недоверие към мерките. Ако заболеваемостта се увеличи стръмно, не можем да минем без определени ограничения. Тази вълна ще мине каквито и мерки да предприемем. И имаме обаче 2 задачи - да намалим резкия пик и да защитим възрастните и хронично болните", смята зам.-министърът на здравеопазването. 

Относно ваксинация, д-р Петров категорични заяви:

 

Кампанията трябваше да започне още преди ваксините да са налични. Имаше дефицит, хората, които искаха, чакаха. В министерството е имало 2,5 млн. лв. резерв за ваксинационна кампания, още февруари е прехвърлен за капиталови разходи. Средства за ваксини има, има и достатъчно количества, 4 вида ваксини има, има и достатъчно пунктове. Главното е личната отговорност, не можем да накараме никого насила да се ваксинира, но нашият призив е - направете го.

 

Зам.-здравният министър уточни, че е поръчано ново количество ремдесивир, но поясни, че приложението му не е за всеки. 

 

"Действително свърши, няма и пари за него. Поръчана е нова партида от 18 000 флакона. Подсигурили сме го, но всеки търси ремдесивир, всеки постъпил в болница. Той има добро влияние, ако се приложи до първите 10 дни, но той има много повече странични действия от една ваксина. Моноклонални антитела  ще излязат до месец-два. С едната от фирмата се достигнали много по-ниски цени, но това са лекарства, които също не са за всеки. Те са насочени към хора, които не могат да изградят ваксинален имунитет. Те също имат доста странични ефекти", отбеляза гостът в студиото.

 

Ще даряваме ваксини, на които им изтича срокът или няма особено търсене за тях, добави зам.-министърът на здравеопазването. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3177 |26.08.2021 Просветният министър: По-добре образованото общество разбира ползите от ваксините . 5| 3156 |25.08.2021 Просветният министър: Целта ни е да задържим максимално децата в училище . 13| 3719 |24.08.2021 Мая Манолова за третия мандат: ИТН да излъчи премиер и основните министри . 2| 3558 |24.08.2021 Просветният министър: Дистанционно ще се учи при 10% болни ученици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads