Реклама / Ads
4| 3167 |05.01.2022 НОВИНИ

Д-р Миндов прогнозира кошмар! Един лекар може да наблюдава над 100 души

.
”Очакваме голям ръст на броя на заболелите. И тази сутрин има голям пик. Нашето предложение беше за една амбулаторна процедура, която да регулира процеса на лечението на един болен - от започването на симптомите до пълното оздравяване. Над 100 000 са активните случаи в момента. 20-30 човека се наблюдават от един лекар. Ако стане това, което се случи в САЩ, може да се окаже, че един лекар ще наблюдава над 100 души. Това е кошмар”.
 

Това заяви д-р Георги Миндов.


"Комитетът е необходим, той замества Щаба. Важно е какви решения ще се вземат. Разбрахме какво се предвижда за нашия сектор, макар че ние от Националното движение на общопрактикуващите лекари имаме внесено такова. Много съществено, тъй като тази вълна отново ще бъде върху нас. Случаите се очаква да са при по-младите и с по-малко усложнения, дано да са и по-малко хоспитализираните", каза председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари, каза още Миндов пред BGonAir. Той припомни, че България е една от най-неваксинираните държави както в Европа, така и в света.


По думите му те не разполагат с лекарства, които спират Ковид-19. "Не можем да изписваме такива лекарства, не ни е даден административната възможност. В момента има много желаещи за ваксина. Аз имунизирам активно, тъй като свалиха срока от 6 на 3 месеца. Отделно и този финансов стимул от 75 лв., на европейско ниво се говори за 300 евро за всички с трета доза", подчерта специалистът.


Според него задължителната ваксинация не е принудителна. "Ако си представим теоретично, че се развие моделът като в САЩ с Омикрон - много заболели, но с по-лека форма, трябва да мислим и за карантината. 14 дни е много голям срок. В много европейски страни след 7-ия или 10-ия ден може да се направи тест и ако е отрицателен, да се свали карантината. При новия вариант не се губи вкус и мирис, което е характерно. Симптомите се преливат. Идват млади хора, които са с два положителни антигенни теста, назначавам PCR - отрицателен", добави д-р Георги Миндов.


Той призова да се носят по-висок клас маски. А хубавата маска трябва да е с ластици зад тила. "Скъсяването за срока на бустерната доза го направиха в цял свят. Ние се забавихме. Трябваше да го направим преди празниците. Нямам нито един пациент с трета доза, който да е болен. Всичките са с две дози. А третата е много важна", категоричен е д-р Миндов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3476 |05.01.2022 Омикрон ще доведе до нова остра, но къса вълна, прогнозира експерт . 18| 3477 |31.12.2021 Пълен локдаун при настъпващата COVID вълна, прогнозира математик . 19| 3422 |27.12.2021 Омикрон ще стане доминантен в България към края на януари, прогнозира проф. Витанов . 5| 2909 |09.12.2021 Омикрон няма да разваля празниците, става доминантен чак през януари, прогнозира математик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads