Реклама / Ads
10| 3018 |02.06.2023 НОВИНИ

Любомир Аламанов: На 2-и юни можем само да кажем, че трябва да се пазим от Псевдопатриотите

.
Източник: личен архив
21 разлики между Патриота и Псевдопатриота
 

Пак е 2-и юни. Ден на загиналите за свободата ни. Пак ще ни залее вълна патриотизъм. И вълна псевдопатриотизъм. И затова пак да покажем, че разликата е съществена.


1. Патриотът е готов да жертва живота си. Псевдопатриотът е готов да изпие още една бутилка.


2. Патриотът действа. Псевдопатриотът говори.


3. Патриотът се бие за свободата на всички. Псевдопатриотът се плюе в парламента.


4. Патриотът дава душа за Отечеството. Псевдопатриотът продава паспорти.


5. Патриотът не иска държавна служба. Псевдопатриотът мечтае само за по-голяма парламентарна група и управление.


6. Патриотът мисли какво да направи за страната си. Псевдопатриотът мрънка какво страната му не е направила за него.


7. Патриотът мисли за идеи, стратегии и как да подобри положението на държавата. Псевдопатриотът мисли как да използва държавата, за да подобри положението си.


8. Патриотът иска да обедини хората: „Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр.“ Псевдопатриотът настройва едни хора срещу други.


9. Патриотът иска хората да се стремят към звездите, защото така ще са свободни. Псевдопатриотът кара хората да не се развиват, а да стоят на „изконни“ дела и мисли, за да ги управлява по-лесно.


10. Патриотът говори практично и конкретно. Псевдопатриотът говори с общи лозунги и витиевати изречения.


11. Патриотът спокойно се разхожда между хората. Псевдопатриотът се крие под маси, зад десетина охранители или с няколко пилотни коли.


12. Патриотът почита историческите личности, но мисли какво да направи в настоящето. За да има по-добро бъдеще за всички. На Псевдопатриота не му пука за бъдещето на всички. Затова и нищо смислено не прави в настоящето, а само се крие зад гърба на титаните от миналото.


13. Патриотът не отстъпва от ценностите си. Псевдопатриотът би жертвал всякакви принципи, само и само да има облага.


14. Патриотът има идеали. И се опитва да ги осъществи. Псевдопатриотът има алчност. И се опитва да я задоволи.


15. Патриотът се обгражда с по-умни хора от него, за да помогнат на делото. Псевдопатриотът се обгражда с по-тъпи хора от него, за да изпъкне на техен фон.


16. Патриотът иска цялото общество да се развива. И е готов да дава пари, време или живот за това. Псевдопатриотът не иска обществото да се развива. За да го манипулира по-добре.


17. Патриотът иска всички хора да са умни и отделя време да ги учи. Псевдопатриотът иска хората сляпо да го следват и им губи времето с празни приказки, за да не учат.


18. Патриотът харесва различните мнения. Защото може да се родят още добри идеи. Псевдопатриотът потиска различните мнения. Защото може да проличи колко е глупав.


19. Патриотът иска добре работещи институции и закони, валидни за всички. Псевдопатриотът смята, че е над закона и може да замести всички институции.


20. Патриотът иска истинска демокрация. Псевдопатриотът иска авторитарна власт за себе си. Под маската на демокрация.


21. Патриотът оставя хората сами да работят и да се развиват. Защото те знаят най-добре какво им трябва. Псевдопатриотът внушава на хората „приучена безпомощност“, че само той може да ги оправи. За да им внуши, че само той знае какво им трябва.


На 2-и юни можем само да кажем, че трябва да се пазим от Псевдопатриотите.

 

И от думите им, с които ни облъчват непрекъснато. Патриотизъм не е само да се гордеем с миналото и с постъпките на други хора. А да правим полезни и съзидателни неща в настоящето, за да оформим по-добро бъдеще. И следващите поколения да ни помнят. За да им даваме пример как те трябва да правят тяхното си бъдеще.


Ако мога да парафразирам един велик човек: Не мисли какво други хора правят за България, за да се гордееш с тях, а мисли какво ти можеш да направиш, за да накараш България да се гордее с теб!


Поклон пред паметта на хората от миналото ни. Помним ги. И дано ние да направим нещо смело, за да ни помнят и нас.

 

Любомир Аламанов, Facebook

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2652 |30.05.2023 Владислав Панев: Емоциите в ГЕРБ май са преодолени и отново можем да преговаряме . 19| 6838 |27.05.2023 Любомир Аламанов: На записа са хора, които може да жертват политическата си кариера, но да направят позитивно за България . 4| 2788 |25.05.2023 Писателят Сергей Лебедев: Най-силното убеждение на руснаците е, че можем да изчакаме и тази война . 0| 2800 |22.05.2023 Везенков за загубата с една точка: Боли, защото всички вярвахме, че можем да стигнем до края

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads