Реклама / Ads
2| 5661 |22.01.2013 НОВИНИ

Ливанска преса: България има доказателства срещу "Хизбула"

.
Седмица след посещението на българския външен министър Николай Младенов в Израел и на вътрешния министър Цветан Цветанов в Брюксел близкоизточната преса излиза с нова информация за съдържанието на разговорите им относно атентата на летище Сарафово.
 

Ливанският вестник "Ал-Хаят", цитиран от БГНЕС, съобщава, че България е информирала представители на ЕС, че разполага с доказателства за участието на "Хизбула" в миналогодишния атентат с израелски туристи в черноморския град Бургас.

Изданието посочва, че българският вътрешен министър е информирал колегите си от ЕС на среща при закрити врата миналия четвъртък, че властите са събрали доказателства, показващи участие на "Хизбула" в бомбения атентат от 18 юли.

Новината идва дни след като българският външен министър Николай Младенов направи изненадващо посещение в Тел Авив, за да уведоми израелските лидери за разследването на бомбения атентат, при който загинаха петима израелски туристи, българският им шофьор и атентаторът. По-рано тази година България отрече информация на израелската телевизия Канал 2, че разследването на българските власти ще свърже "Хизбула" с атентата.

Израел и САЩ обвиниха ливанската групировка, че стои зад бомбения атентат и призоваха ЕС да я включи в списъка си с терористични групи.

"Хизбула" не е отрекла, нито потвърдила участие в атентата. Ливанският вестник допълва, че българският министър ще даде пресконференция идната седмица, на която ще разкаже за разследването на атентата.

Източникът на изданието информира, че Германия и Франция се противопоставят на включването на "Хизбула" в черния списък на ЕС, тъй като смятат, че не е моментът да се дестабилизира Ливан. От друга страна САЩ, Великобритания и Израел притискат ЕС да направи това.

Европейският източник допълнил, че ливанските власти все още не са били информирани за подробностите по разследването и че президентът Мишел Слейман и премиерът Наджиб Микати ще бъдат уведомени, когато България сметне за уместно. "Ал-Хаят" цитира друг източник на ЕС, според който България все още не е уведомила европейските си партньори за разследването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5992 |22.01.2013 Европейският парламент ще умува „ситуацията в България” . 16| 6564 |20.01.2013 Газовият пищов скри искането на Доган за мултиетническа България . 13| 5253 |20.01.2013 Сергей Станишев: България избегна много голям срам . 15| 5202 |19.01.2013 Македонският премиер: България изкуствено създаде кризата в нашите отношения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads