Реклама / Ads
11| 4362 |16.01.2021 НОВИНИ

”Ливърпул” срещу ”Ман юнайтед” - войната продължава. Милиони са затаили дъх

.
Удари часът на голямото дерби на английският футбол. Един срещу друг се изправят отборите с най-много шампионски титли – „Ливърпул“ и „Манчестър юнайтед“. Цяла седмица вече изданията на острова и по света пишат за сблъсъка, който по традиция се счита за дербито на шампионата от десетилетия.
 

Няколко пъти бе споменавано, че треньорът на мърсисайдци бе сравняван с легендата сър Алекс Фъргюсън. Юрген Клоп отхвърли подобни твърдения като неоснователни. А те бяха, че използва психологически прийоми, за да влияе на съдиите.

Повод бяха думи на Клоп, че "Манчестър юнайтед" е получил повече дузпи за последните две години, отколкото "Ливърпул" за пет и половина, откакто той е начело на отбора. Впоследствие английският съдия Марк Клатенбърг сравни Клоп с Фъргюсън и го определи за лицемер, ако предполага, че играчите на "Юнайтед" искат да печелят дузпи.

 

"Изненадан ли съм, че някой говори за това, което съм казал? Не. Изненадан ли съм, че Марк Клатенбърг говори за това? Не. Но за него е хубаво, че можем да го споменем. Не, аз не съм сър Алекс по много причини. Когато хора като Марк Клатенбърг говорят, това винаги казва много повече за тях, отколкото би могло да се отнася за мен. Нямам умения за психологически игри и това сигурно е мой проблем", каза Клоп преди сблъсъка с "Юнайтед".

 

Дербито на английския футбол е в неделя на "Анфийлд". Двата отбора влизат в мача като първи и втори в класирането.

Около 60 километра делят митичните градове на футбола, но добросъседство помежду им няма. Отборите в червено са символ и на двата града. Футболните катедрали - "Олд Трафорд" и "Анфийлд" са арени на десетки незабравими битки между днешните съперници. Мачът винаги е натоварен с високи очаквания.

 

Моментната форма рядко има значение в него. Дълги години Ливърпул доминира в Англия и Европа. По-късно - по време на ерата "сър Алекс Фъргюсън" Юнайтед подчинява противниците си, но крайният резултат от дербито рядко оправдава предварителните сметки.

 

Ливърпул е ключово пристанище за страната, а Манчестър е градът, от който е започнала Индустриалната революция. Нейната основна движеща сила била текстилната промишленост, чиито център бил точно Манчестър. През 1830 г. дори е изградена железопътна линия между двата града, а целта била ясна – множеството стоки от пристанището е трябвало да бъдат превозени до фабриките в Манчестър.

Всичко обаче се обърква в края на 1857 г. , когато настъпва световна финансова криза, останала в историята като Паниката от Уолтстрийт, вследствие на редица реформи в САЩ, довели и до Гражданската война (1861-1865). Какво общо обаче има Гражданската война в САЩ с Ливърпул и Манчестър? Основната суровина за доходоносната текстилна промишленост в Англия била евтиният памук от американския юг, която пък била евтина благодарение на робския труд. Севера печели войната, а една от последиците е отменянето на робството. Автоматично това води и до поскъпване на памука.

Ливърпулските власти решават да се възползват от кризата и увеличават различните такси за пристигащите кораби с памук за манчестърските фабрики.Това никак не се понравило на бизнесмените от Манчестър, които в един момент вече били поставени пред угрозата да фалират заради нарасналите разходи. Вдъхновени от наскоро построения Суецки канал в те се решават на смел ход – построяването на канал до града, който да позволи на корабите да акостират възможно най-близо до фабриките. Дългият 58 км канал е отворен на 1 януари 1894 г. С него Манчестър нарушава статуквото и директно заобикаля пристанището на Ливърпул. Последствията за работната ръка край река Мърси са значителни и така враждата вече става двустранна. Първо ливърпулци „удрят“ съседите си от Манчестър с високи такси, а отговорът предизвиква безработица и значителни икономически последствия.

Само няколко месеца по-късно е първият мач между Ливърпул и Нютън Хийт (старото име на Манчестър Юнайтед) и съперничеството се пренася на футболния терен.

Домакинът „Ливърпул“ е основан през 1892 г., а „Ман юнайтед“ – през 1878 г.

Двата клуба са с най-много привърженици по света, в това число и в България. Хегемонията им по брой фенове в света и на острова е нарушавана само от „Арсенал“, но не за дълго.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4024 |24.06.2020 Кв.”Манастирски ливади” в София без ток заради изкопни дейности на строителна фирма . 7| 5443 |28.04.2020 Тайна група от учени работи върху проект ”Манхатън” за борба с COVID-19 . 2| 4880 |24.12.2018 Сър Алекс Фъргюсън се завръща в ”Манчестър Юнайтед” . 13| 5376 |10.07.2011 Бербатов остава в „Манчестър Юнайтед”, Д. Пенев го иска в националния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads