Реклама / Ads
0| 2665 |06.09.2022 НОВИНИ

Лиз Тръс официално заема поста на британски премиер

.
Лиз Тръс Източник: БГНЕС
Новият британски премиер Лиз Тръс официално ще встъпи в длъжност днес, след като бъде одобрена от кралица Елизабет Втора и тя й възложи да състави ново правителство. Тръс я очаква решаването на трудни задачи, свързани с кризата с поскъпването на живота, а за това е нужен силен кабинет, отбелязаха експерти на Острова.
 

Още снощи обаче министърът на вътрешните работи Прити Пател подаде оставка, така че погледите през следващите дни ще бъдат насочени също към хората, с които Тръс ще предпочете да работи и да управлява.

 

В писмото си с оставката снощи до все още действащия премиер Борис Джонсън Прити Пател посочва, че е „неин изборът да служи на партията си от задните депутатски редици“. Тя отбелязва, че ще бъде изключително важно Лиз Тръс да подкрепи всички аспекти на нейната политика за справяне с нелегалната имиграция.

 

Отдавна се твърди, че Тръс има готов човек за поста вътрешен министър. Това е главният прокурор Сюела Брейвърман, която също участва в надпреварата за лидер на торите и премиер, а при отпадането си подкрепи Лиз Тръс.

 

Други почти сигурни назначения са Куази Куартенг за министър на финансите, който сега е министър на икономиката, както и Джеймс Клевърли за министър на външните работи. Клевърли сега е министър на образованието.

 

В най-скоро време ще станат известни и другите министри, след като Тръс получи благословията от кралицата да състави новия кабинет.

 

Най-неотложната задача на Тръс е да помогне на домакинствата и на бизнеса с непрекъснато покачващите се енергийни цени. Очаква се план за това да бъде обявен в четвъртък, а междувременно в сряда ще бъде първата схватка на Лиз Тръс в Камарата на общините с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър по време на редовните въпроси към премиера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2774 |31.08.2022 Радев пристигна на официално посещение в Обединените арабски емирства . 0| 2765 |26.08.2022 Зеленски: Кремъл постави Украйна в Европа на крачка от радиационна катастрофа . 0| 11258 |25.08.2022 Остър словесен сблъсък: Член на СЕМ предложи Кошлуков да отстъпи поста до избор на нов шеф на БНТ . 0| 3592 |25.08.2022 Официално: Ясни са листите на ПП. Рашков, Хазарта и отцепниците от ИТН взеха места

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads