Реклама / Ads
25| 4875 |06.08.2019 НОВИНИ

Lockheed Martin: България ще има най-напредналите модели на F-16

.
Джъстин Фридмън и Джим Робинсън Източник: БГНЕС
На пресконференция представители на американската компания Lockheed Martin и на Посолството на САЩ в България дадоха подробностите относно производството, доставката, възможностите на самолетите F-16, както и ползите за България от стратегическото партньорство.
 

Изтребителят F-16 Block 70 ще има пълни бойни способности, увери директорът „Международно бизнес развитие на F-16” в „Lockheed Martin" Джим Робинсън, предаде БГНЕС.

 

„В България ще летят най-напредналите модели на F-16”, категоричен бе Робинсън, който увери, че новите изтребители ще имат достатъчно въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, както и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО.

 

„Може да качите на F-16 абсолютно всичко, което искате“, обясни той и допълни, че самолетите ще бъдат напълно въоръжени още първия ден, в който пристигнат.

Сделката ще струва на страната ни 1,256 млрд. щатски долара, с което България ще стане 30-тата държава в света, в която ще летят изтребителите F-16. Предвидено е първият самолет да бъде готов през месец декември 2022 г. и да бъде доставен веднага, за да може на него да се обучава техническият състав на ВВС.

 

Компанията Lockheed Martin предвижда самолетите да имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа, но за това е нужна и добра поддръжка. Ето защо технически състав от българските ВВС ще замине за обучение в САЩ.

 

Във връзка с индустриалното сътрудничество от компанията заявиха, че у нас могат да бъдат произвеждани безпилотни летателни апарати (дронове), но все още не е решено какъв тип да бъдат те. След като придобие първите осем самолета, страната ни може да закупи други осем, които се очаква да бъдат на по-ниска цена, защото вече България ще има голяма част от необходимото оборудване.

 

От своя страна заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на САЩ в София Джъстин Фридман заяви, че сделката за новите изтребители ще задълбочи партньорството между страната ни и Съединените щати.

 

„България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения“, подчерта той и увери, че покупката на F-16 ще гарантира най-добрите самолети за българските пилоти. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 46239 |05.08.2019 БГ психиатър в САЩ: Технологията за производство на политически идиоти в България се е усъвършенствала . 7| 6284 |05.08.2019 Руски медии: Недостиг на самолети на Bulgaria Air забавя полетите от България . 1| 5874 |02.08.2019 Свинете в България изядоха правителството и политическата банда . 0| 4801 |02.08.2019 Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Западна България, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, за периода 05 - 09 август 2019 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads