Реклама / Ads
0| 3685 |27.09.2016 НОВИНИ

Лозан Панов: Две военни съдилища са достатъчни

.
Лозан Панов
”Определено смятам, че един военно-окръжен и един военно-апелативен съд са достатъчни за една България, която не е голяма като територия и брой население”. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в коментар за критичния анализ за дейността на военното правосъдие, изготвен от ВКС преди заседанието на съдийската колегия днес, съобщи ”Правен свят”.
 
Докладът на върховните съдии констатира липса на капацитет за решаване на дела, които не са от фактическа и правна сложност. Многократно връщане на делата на прокуратурата без основания, което води до драстични забавяния на съдебните производства. Освен това ВКС е установил обезпокоително голям процент на отменени и изменени актове, което води до "помпане" на статистиката, за да изглеждат делата повече на брой и др. Всички тези проблеми във военното правосъдие се развиват на фона на ниска натовареност на тези съдилища.

След анализа на ВКС последва остра реакция на военните съдии. Софийският военен съд упрекна ВКС в тенденциозност и провокация с цел компрометирането на военните магистрати, в нарушение на Етичния кодекс и създаване на нетърпима обстановка.

От думите на Лозан Панов днес обаче се разбра, че това не е единна позиция на всички военни съдии. "Има достатъчно нюанси в становищата на военните съдилища. Поне в това на Военен съд - Пловдив виждам идеи за оптимизиране на структурата", отбеляза Панов.

Според него реформата на военното правораздаване, която започнала с намаляването от 5 на 3 на съдилищата на окръжно ниво, трябва да продължи. Към момента в страната функционират три първоинстанционни военни съдилища - в София, Пловдив и Сливен, след като ВСС закри преди време тези в Плевен и Варна.

"Едно, две дела на месец за апелативен съд и под 4 на месец във военно-окръжен в сравнение с другите апелативни и окръжни съдилища е в пъти по-малко. Освен това армията в България не е тази, която е била преди 25 години и делата очевидно намаляват. Компетентността на военните съдилища беше променена", обясни председателят на ВКС.

Той отхвърли упреците на столичните военни съдии, че върховните магистрати, анализирали дейността им, са погазили Етичния кодекс.

Лозан Панов съобщи, че утре Наказателната колегия на ВКС ще обсъди становищата на военните съдилища.

От думите му се разбра, че острата реакция на военните съдии след доклада за дейността им се е отразила и на върховните съдии, които в момента изготвят анализа на специализираните съдилища, който трябва да отговори на въпроса за смисъла на съществуването им.

"Анализ на спецсъдилищата се подготвя, това не е лека работа. Но след анализа за военните съдилища и последвалата реакция, че по някакъв начин са били обидени, сами разбирате как се отразява това на колегите, които изготвят този за спецсъдилищата. Тази ранимост на колегите от военните съдилища може би е разбираема, но нека да се съсредоточим около фактите и констатациите и не мисля, че в тях е направено нещо преднамерено, умишлено и тенденциозно", заяви Панов.

По думите му няма причина този ВСС да отлага реформата във военното правораздаване и да изчаква края на мандата си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3753 |22.09.2016 Германия иска временна забрана на военните полети над Сирия . 0| 4586 |21.09.2016 Гърция отказа убежище на трима турски военни, избягали след преврата . 0| 4954 |20.09.2016 Лозан Панов: Френският посланик каза много истини . 1| 4051 |20.09.2016 Л. Панов: Съдията, пуснала Ф. Бекташ, да защити акта си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads