Реклама / Ads
6| 7780 |27.05.2020 НОВИНИ

Съдия Емил Дечев: Лозан Панов дразни ВСС с това, че изказва различна позиция

.
Емил Дечев
Това което дразни много в позицията на Лозан Панов е, че той изказва различна позиция. Ако може да няма различна позиция, за ВСС ще е най-добре. В този съвет избраните 11 човека от парламента и прокурорската квота могат да решат всичко без участието на съдиите. Безспорно е, че има членове на сегашния и бившия ВСС, които ще са щастливи ако г-н Лозан Панов подаде оставка.
 

Това каза в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком съдия Емил Дечев от управителния съвет на Съюза на съдиите в България, който коментира поисканата оставка на председателя на ВКС Лозан Панов от 11 бивши членове на Висшия съдебен съвет (ВСС)

 

Тези скандали с Лозан Панов по-скоро, може би, вече са стратегия на „китайската капка“. Целта им е без да се обръща внимание какво говори той, хората да имат негативно мнение само от появяването му, продължи с коментара си Дечев.

 

Това, което се случва с него е и предупреждение към всички, които могат да достигнат висок пост какво ги очаква ако не слушат хората, които са ги избрали.

Какви биха били последствията ако г-н Панов беше избран за главен прокурор, а не за председател на ВКС.

 

Председателят на Върховен касационен съди, на Административния съд и главния прокурор са представителите на съдебната система. Нормално е те да имат публично говорене пред обществото. Обвинението към Панов от тези 11 бивши членове на ВСС е че той „политиканства“. Когато председател на ВКС изразява публично становище, че има проблеми в съдебната система или с мястото на прокуратурата в системата, тогава той говори от позицията си на експерт в тези области. Такива решения се вземат от Народното събрание. Този въпрос, примерно за мястото на прокуратурата, освен проблем на съдебната система е и политически проблем, защото той се решава от Велико народно събрание, а в него влизат депутати от различни политически партии.

 

Напълно логично е, когато се решават въпроси с глава 6 от Конституцията, която е за съдебната власт, освен политици е нормално да се изказват и съдии. Лозан Панов не е правил изказвания дали да напуснем НАТО или ЕС, дали да се строи АЕЦ „Белене“ или други такива въпроси. Той се изказва за съдебната система.

 

Ако нашият парламент трябва да прави промени в закона за отбраната, трябва ли да лишим българските генерали, които са деполитизирани, от тяхното експертно мнение.

В ситуацията с коронавируса само политици ли слушахме? Когато са засегнати всички системи в обществото, нормално е да се чуят експертните мнения. Никой не иска да отнема законодателната дейност на депутатите. Експертите с политиканстване ли се занимават или изказват своето експертно мнение?

 

Дали един съд ще е зависим или независим касае пряко работата на съдиите. Това също е политически проблем, различно е дали си съдия в различни държави.

 

Това са обществени процеси, които протичат не само в България. Има такава вълна още в Полша, Унгария и други страни. Един от елементите на тези процеси, които вървят у нас от 20 години, е борбата за съда. Това е ключов елемент. Промените в Източна Европа засегнаха много съдебните системи. Съдът и прокуратурата са изключително важни. Въпросите са два - ще се търси ли отговорност, а тя се търси от съда, и второ какво ще правим със собствеността и как тя ще се трансформира. Всеки един от тези въпроси зависи от съда и прокуратурата. Вниманието на другите две власти – законодателна  и изпълнителна е било винаги много втренчено в съдебната власт.

 

Още по Конституция ние имаме Висш съдебен съвет, но в него съдиите са малцинство. Това е парадокс, който противоречи на стандартите на Света на Европа, на Венецианската комисия и други, защото според тях съдиите, избирани от съдии, трябва да имат мнозинство в един такъв орган.

 

Относно изказнаията на Ясен Тодоров съдия Дечев коментира, че той е извел три аргумента защо е оттеглил доверието си от Лозан Панов – че не го е поканил на сватбата си, не бил искрен левскар, за какъвто го е мислил и не знаел защо не е ходил в казарма. Това от един магистрат звучи несериозно, заяви Дечев.

 

В момента състоянието на мониторинга е състояние на импотентност. Формално той съществува, защото старата ЕК предложи отпадането му на новата ЕК, но това решение не е взето. Новата комисия работи по нов механизъм, в който ще влизаме и ние, коментира темата съдия Дечев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4938 |23.05.2020 Емил Караниколов: Неизбежна е намесата на държавата в бизнеса на бензиностанциите . 2| 5879 |21.05.2020 Емил Радев: ЕК не е взела формалното решение да спре мониторинга, но той отпадна . 0| 5059 |18.05.2020 Емил Караниколов: Държавните бензиностанции ще са балансьор в градовете . 2| 4949 |14.05.2020 Емил Димитров: Шламохранилището в Перник не трябва да работи от 2016 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads