Реклама / Ads
2| 5643 |16.03.2017 НОВИНИ

ВСС спретна активно мероприятие на шефа на ВКС Лозан Панов

.
Лозан Панов
В четвъртък в отсъствието на Лозан Панов лобито около главния прокурор Сотир Цацаров във Висшия съдебен съвет (ВСС) опита да спретне активно мероприятие срещу председателя на Върховния касационен съд. ВСС покани за изслушване няколко уволнени от Панов служители от администрацията на ВКС, очевидно с идеята някой да каже нещо лошо срещу председателя на върховния съд.
 

Предложението за изслушване на уволнените бе направено от един от най-близките до Цацаров членове на съвета – Галя Георгиева, съобщава сайтът "Правен свят". Точката влезе като допълнителна в дневния ред.

 

По същото време Лозан Панов участваше в организираната от ВКС среща с ръководителката на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши. Конференцията бе посветена на това защо Румъния успява да се бори с корупцията, а България – не.

 

Така във ВСС темата не бе за борбата с корупцията, а защо Лозан Панов уволнява счетоводителки и шофьори. Главният прокурор игнорира срещата с Кьовеши и остана във ВСС да слуша за шофьорите.

 

Срещата с Кьовеши в София бе посрещната на нож от медийния кръг около Делян Пеевски. Това бе в пълно съзвучие с политиката на мнозинството във ВСС. Преди няколко месеца заради съпротивата на главния прокурор ВСС отказа да покани Лаура Кьовеши. Това наложи поканата да бъде отправена от Лозан Панов. Преди ден президентът Румен Радев също се срещна с шефката на румънската антикорупционна прокуратура.

 

На този фон Галя Георгиева повдигна следния въпрос: "Панов извършва съкращения на щата (във ВКС), а ние в колегията не сме съкращавали щатове във ВКС. Вчера със съкращение на щата са уволнени още 5 служители. Тези хора желаят да бъдат изслушани".

 

Пред вратата бяха заредени седем души, включително и уволненият от градския съд фамозен бивш шеф на IT отдела инж. Ташко Ташев. Този човек отговаряше за компютърните системи на едно от най-важните съдилища в държавата, без преди това да има и един ден стаж по специалността. Той е завършил "технология на машиностроенето".

 

Срещу предложението на Галя Георгиева опозицията във ВСС изложи аргументите, че Лозан Панов има право да променя структурата и числеността на администрацията във ВКС. Освен това уволнените служители имат право да го съдят, което означава, че ВСС няма никакво право да взема страна, за да не повлияе после спора.

 

Мнозинството във ВСС игнорира тези аргументи.

 

"Служители от по-нисш съд (Софийския районен съд) бяха застанали пред сградата на ВСС, за да протестират и да ни искат оставка. Тука са от по-горна инстанция, те имат проблеми и е най-нормално да ги изслушаме", каза Светла Петкова, цитирана от "Правен свят". Галя Георгиева започна да говори за оцеляване на семействата на уволнените служители.

 

Главният прокурор прекрати дебата дали уволнените да бъдат изслушани: Част от нас имат свои работни програми за деня, хайде да не спорим 30 минути за това за какво да спорим". Последва гласуване и уволнените влязоха.

 

Първа беше бившата шефка на отдел "Счетоводство и финанси" във ВКС Теодора Златанова. Тя каза, че е уволнена незаконно и ще съди ВКС. Поради тази причина не се разбра какво дири във ВСС, освен натиск върху съда при спора след това.

 

Тя разказа, че функционалният анализ на администрацията на ВКС е извършен от частна фирма, което било изземване на правомощията на ВСС. Златанова се оплака, че не всички служители във ВКС получават пари за клас.

 

Освободената служителка разказа, че са уволнени още четирима шофьори, служителка от отдел "Правен" във ВКС, една от служителките в IT отдела и една от отдел "Международна дейност и протокол".

 

Светла Петкова прояви специален интерес към шофьорите. Тя попита какви коли се карат във ВКС. Разбра се, че тримата заместник-председатели на ВКС вече не ползват служебни коли. В съда имало осем щата за шофьори, сега са останали само двама. "Първо се почва с шофьорите…", въздъхна Светла Петкова.

 

В края на тази ползотворна дискусия Галя Георгиева опипа опциите да се спретне една проверчица на Лозан Панов за тези уволнения. Главният съдебен инспектор Теодора Точкова й напомни, че инспекторатът не може да се бърка в трудовите правоотношения.

 

"Ако е необходимо такова решение, все пак да бъде взето в присъствието на работодателя - досега чухме едната страна", каза главният прокурор, цитиран от "Правен свят". Така дискусията приключи, но явно във ВСС ще се говори още за уволнените шофьори във върховния съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4387 |08.01.2017 Муравей Радев: Сами си спретнахме политическа криза . 9| 4932 |29.12.2016 Атанасов: Борисов се подмазва на Русия, тя организира активно мероприятие за БГ-оръжието в Сирия . 3| 4720 |21.11.2016 Шефът на СГС Калоян Топалов : Докладът на прокуратурата е активно мероприятие . 0| 3878 |13.11.2016 ЦИК: Балотажът e с по-голяма избирателна активност от първия тур

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads