Реклама / Ads
8| 3647 |13.10.2022 НОВИНИ

Лукашенко обяви създаването на съвместна групировка войски с Русия. Киев е заплашен от нова офанзива от Беларус?

.
След като Александър Лукашенко обяви създаването на съвместна руско-беларуска групировка на територията на страната му, се появиха слухове, че руското командване възнамерява да повтори атаката срещу Украйна от север. Украинските власти споделят тези опасения: президентът Зеленски поиска от Г-7 да изпратят наблюдатели на границата с Беларус, за да предотвратят провокации, които биха могли да доведат до влизане на Беларус във война или нова руска атака от нейната територия.
 

Опозиционният руски сайт „Медуза“ провери колко реална е нова атака срещу Киев и други северни региони на Украйна.

 

Каква групировка възнамерява да създаде Лукашенко? Това още не е ясно. На 10 октомври Лукашенко заяви , че основата на „регионалната групировка” ще бъдат Въоръжените сили на Република Беларус. Ще има малко руски войски, но „няма да са хиляди души“; групировката е необходима, за да се предотврати „удар от територията на Украйна“, за подготовката на който Лукашенко уж е получил информация „по неофициални канали“. Засега няма индикации, че групата наистина се сформира. Според Лукашенко създаването на групата е започнало "преди два дни". Въпреки това активността на беларуските въоръжени сили, която е регистрирана от местни активисти, не се различава от обичайната през последните дни; няма данни за предислоциране на големи сили на въоръжените сили на РФ в страната.

Какви версии има за обяснение на изявлението на Лукашенко?

Версия номер 1. Вербална намеса, предназначена да отвлече вниманието на украинското командване от други фронтове. Лукашенко вече използва подобен трик, но без особен успех. В началото на нахлуването руските войски, авиационни и ракетни бригади действаха самостоятелно от територията на Беларус, а беларуската армия само насочи подготовката си за военни действия в Украйна (например през март войските бяха предизвикателно прехвърлени на границата в Брестка област) - вероятно с цел разтягане на украинската отбрана на север от страната.


В началото на април руските части бяха изтеглени от територията на страната и прехвърлени в Донбас, но Лукашенко продължи да твърди, че в Беларус действа някаква единна руско-беларуска групировка. В Киев явно не му повярваха.


Възможно е този път създаването на "групировка" да изглежда по-правдоподобно. Оперативно (макар и неофициално) въоръжените сили на Беларус са подчинени на Западния военен окръг (ЗВО). Войските на окръга само през последните седмици напуснаха зоната на бойните действия в северната част на Донбас и в района на Харков, където претърпяха много тежки загуби в битки и отстъпления близо до Балаклия, Изюм и Купянск. Вероятно сега много единици от областта ще бъдат изпратени за възстановяване и попълване. Може да се предположи, че част от този процес ще се проведе на територията на Беларус, където войските на Западния военен окръг са дислоцирани миналата зима и са подготвили бази. Само такова разполагане на големи руски сили в Беларус може да принуди Киев да отклони войските от други фронтове, където готви нови офанзиви.


Версия № 2. Създаване на "група" за прикритие за разполагането на руската авиация, ракетни бригади и безпилотни самолети в Беларус. След дълга пауза въоръжените сили на РФ започнаха да нанасят масирани удари по западната и северната част на Украйна (включително Киев). Част от ударите са нанесени с безпилотни самолети-камикадзе "Геран-2" (иранско производство) от територията на Беларус. Вероятно руската армия ще продължи да се опитва да използва нова стратегия във „война на изтощение“, която включва унищожаването на критичната инфраструктура на Украйна. Тук не може да се мине без използването на беларуска територия. В този случай основата на „групировката“ ще бъдат авиационни и ракетни части на руската армия, а белоруските въоръжени сили ще покриват тяхното дислокиране.


Версия номер 3. Групировката се създава за в бъдеще, в което руското командване вижда разпространението на войната извън Украйна и неизбежната ескалация на конфликта със страните от НАТО. Кремъл може да се нуждае от разширено военно присъствие в Беларус в случай на военна ескалация със Запада, причинена от използването на нестратегически ядрени оръжия от въоръжените сили на Руската федерация.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3175 |12.10.2022 Лили Иванова обяви нови дати за отложените си концерти . 3| 4593 |07.10.2022 ЦИК обяви имената на новите депутати . 5| 6048 |06.10.2022 Пентагонът обяви за възможни удари по Крим, Русия отговори . 3| 3140 |06.10.2022 НАТО обяви за оперативно готова нова бойна група на източния фланг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads