Реклама / Ads
0| 2988 |18.05.2022 НОВИНИ

Лукашенко одобри смъртното наказание в Беларус

.
Александър Лукашенко Източник: БГНЕС
В Беларус държавният глава Александър Лукашенко одобри изменения в Наказателния кодекс, предвиждащи смъртно наказание за опит за извършване на терористичен акт. Измененията в закона са публикувани в националния правен интернет портал, съобщи „Интерфакс“.
 

„Като изключителна мярка за наказание е разрешено използването на смъртно наказание – екзекуция (до отмяна на смъртното наказание) за престъпленията , предвидени в част 2 на чл. 124, част 3 на чл. 126, част 3 на чл. 2 на чл. 359 от този кодекс, или за свързаните с умишлено лишаване от живот при отегчаващи обстоятелства, други особено тежки престъпления“, пише в документа. 

 

Става дума за актове на международен тероризъм, по-специално тероризъм срещу представител на чужда държава или международна организация; терористични актове, извършени от организирана група или с използване на съоръжения за атомна енергия, използване на радиоактивни вещества, мощни, токсични химични или биологични вещества, или свързани с убийство на лице; убийства на държавници или обществени личности, извършени във връзка с държавна или обществена дейност. 

 

По член 289 „Терористичен акт“ в Беларус са образувани наказателни дела срещу някои представители на опозицията, включително Светлана Тихановская, съперница на Лукашенко на последните президентски избори досега, съобщи „Meduza.io“. 

 

Преди това в Беларус беше невъзможно човек да бъде осъден на смърт за подготовка на престъпления. В края на април съответните изменения бяха одобрени от долната камара на парламента на Беларус, а в началото на май – от Съвета на републиката. 

Измененията в Наказателния кодекс ще влязат в сила десет дни след официалното им публикуване. 

 

Така Беларус става единствената страна в Европа, която ще прилага смъртно наказание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3101 |18.05.2022 Кабинетът ще одобри промени в Закона за съдебната власт и пътищата . 0| 3611 |16.05.2022 Лукашенко зове държавите в ОДКБ за ”единен фронт” срещу Запада . 0| 3456 |16.05.2022 UK разузнаване: Лукашенко се опитва да избегне прякото участие в руската война срещу Украйна . 0| 3095 |11.05.2022 САЩ одобри помощи от 40 млрд. долара за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads