Реклама / Ads
28| 4975 |22.08.2020 НОВИНИ

Лукашенко заподозря, че НАТО готви ”алтернативен президент” в Беларус

.
Александър Лукашенко
Президентът на Беларус Александър Лукашенко поиска ръководството на министерството на отбраната да предприеме всички мерки за защита на териториалната цялост на страната, като обърне специално внимание на западната й част. Държавният глава направи съответното изявление в събота при посещение на военен полигон край Гродно.
 

"На първо място, за защита на западната перла на Беларус с център в Гродно. С приемането на най-строгите мерки за защита на териториалната цялост на страната ни", заяви Лукашенко, цитиран от агенция БелТА .

 

Президентът на Беларус заяви, че против неговата страна се използва сценарият на цветните революции с използването на външен фактор.

 

"Всичко е ясно. Както очаквахме, всичко върви по плана на цветните революции с нажежаване на вътрешната политическа ситуация в страната", каза той.

 

"Оригиналността и особеността на ситуацията се състои във факта, че е свързана външен фактор, което не винаги е така. Обикновено те се въртят вътре, свалят действащото правителство. Но тъй като правителството у нас си тежи на мястото, яростно се съпротивлява, включиха външен фактор", каза Лукашенко.

 

Лукашенко също обяви очевидна западна военна подкрепа за опозицията, за което свидетелства движението на войските на НАТО към границите на Беларус.

 

"Виждате, че те вече влачат насам "алтернативен президент", правят това сериозно, доколкото западните държави наливат финансиране и подкрепа", каза Лукашенко.

"Военната подкрепа е очевидна - движението на войските на НАТО към границите", подчерта беларуският лидер. Според него опозицията планира да се обърне към западните държави, в случая към членовете на НАТО, за да защитят населението.

Европейският съюз осъди действията на беларуските власти срещу Координационния съвет на опозицията, като ги нарече "сплашване".

 

26-годишният режим на Лукашенко е основната причина за икономическата изостаналост на Беларус. Силният лидер, който управляваше постсъветската си държава така, сякаш Съветският съюз никога не се е разпадал, се съпротивляваше на усилията на Запада за либерализация: държавните предприятия представляват 70 на сто от икономиката на страната в размер на 60 милиарда долара. Решението на тези големи държавни компании да въстанат срещу Лукашенко беше повратна точка във вълната от обществено негодувание, която се надигна този месец с протести заради неговата спорна изборна победа.

 

По призив на опозицията от две седмици в страната се организират ежедневни протести и стачки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8083 |22.08.2020 Огнян Гърков: За контактите с Беларус в „епохата на Лукашенко” и конституциите . 47| 4676 |21.08.2020 Лукашенко: Протестърите са платени и са пратени от САЩ . 10| 6371 |19.08.2020 Психолог: Не бих си натоварил децата в епицентъра на събитията . 12| 6287 |19.08.2020 Велизар Енчев: Борисов и компания поеха по пътя на Лукашенко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads