Реклама / Ads
4| 3518 |02.01.2023 НОВИНИ

Лунна надпревара между Китай и САЩ. НАСА притеснена от космическите амбиции на Пекин

.
Състезанието до Луната между Съединените щати и Китай става все по-напрегнато и следващите две години може да определят кой ще спечели надмощие. 
 

Така казва шефът на НАСА Бил Нелсън за "Politico".

 

Пред брюкселското издание той предупреждава, че Пекин може да се опита да доминира  най-богатите на ресурси места на лунната повърхност или дори да държи САЩ настрана.


Коментарите на Нелсън идват на фона на 26-дневната мисия на НАСА Artemis I, по време на която осмическа капсула Orion без екипаж прелетя около Луната. Тази мисия, широко смятана за успешна, беше първата голяма стъпка към плана на НАСА за изпращане на астронавти на лунната повърхност, където да апочне изграждането на по-постоянно човешко присъствие. Това може да се случи още през 2025 г. 


Мащабна и агресивна е космическата програма на Китай. Особено като се има предвид скорошното откриване на нова космическа станция. Пекин обяви целта си да изпрати тайконавти на Луната до края на това десетилетие. През декември правителството на Китай изложи своята визия за по-амбициозни начинания като изграждане на инфраструктура в космоса и създаване на система за управление на космоса.


Всяко значително забавяне или злополука в програмата на САЩ, която разчита на серия от нови системи и оборудване, които все още са в процес на разработка, може да рискува да изостане от китайците. А графикът на НАСА за кацане на Луната вече е изтекъл с една година от администрацията на Тръмп.


През последните няколко години Пекин пусна серия от роботизирани спускаеми апарати и роувъри за събиране на лунни проби – включително за първи път от обратната страна на Луната – както и орбитален апарат, спускаем апарат и роувър, които достигнаха Марс.


Американската армия, която също изрази нарастваща загриженост относно разработването на космически системи от Пекин, които биха могли да застрашат сателитите на САЩ, бие тревога за последиците за сигурността от набезите на Пекин в дълбокия космос.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3014 |01.01.2023 Католическата общност отбелязва Международния ден на молитвата за мир . 0| 3111 |31.12.2022 Слънчева събота, ниска облачност, температури между 10° и 16° . 4| 3922 |30.12.2022 Напрежение между Минск и Киев. Беларус привика украинския посланик . 0| 3367 |30.12.2022 Междусрочна ваканция за учениците от 1 до 5 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads