Реклама / Ads
2| 3188 |06.03.2021 НОВИНИ

Мъчителни разговори в историческата комисия, македонците действат под диктат

.
проф. Ангел Димитров Източник: БГНЕС
Мъчителни разговори в историческата комисия, македонците действат под диктат. Това е мнението на българските експерти.
 

„Крайно неудобно е да определям срещите ни като безплодни. Когато не постигаме резултати, смисълът от дейността на една толкова важна комисия започва да избледнява и да се превръща в игрови момент в политическите взаимоотношения между двете държави... През последните две срещи забуксувахме в Средновековието. Нашите колеги демонстрират двойни стандарти. Те искат да се откажат при разговорите за учебниците от това, което вече бяхме определили в общото предложение към двете правителства за съвместното честване на цар Самуил, където ясно е посочено, че той е български владетел. Те се опитват да се откажат от тази обща позиция, постигната преди повече от година и половина. Разговорите стават мъчителни, защото слушаме изцяло политически тези, изцяло лишени от историческата канава“, обясни пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на съвместната историческа комисия с Република Северна Македония.

 

Той подчерта, че „мантрата на македонците е правото на различна перцепция, за да се стигне до мултиперспективност в крайния резултат“.

 

Проф. Димитров коментира и предложенията на бившия премиер Любчо Георгиевски:

 

„Той е от малкото политици в РСМ, които търсят позитивен подход и нормален изход от създаденото безсмислено напрежение. Георгиевски е най-опитният политик на съвременната политическа сцена и със сигурност е най-заслужилият сред всички действащи за промените в РСМ, за осъществяването на прехода от формална и непълноценна държавност към независима държава. Той не е политик, който търси изява, а се старае да намери решение... Неговите предложения са различни, някои са чисто политически, в други се опитва да навлезе в историческа материя, но пак като политик. Най-безспорни са препоръките му за даване на пълна гаранция от РСМ, че няма претенции към Пиринска Македония, че няма да подпомага организации, които търсят македонско малцинство в България. Историците не се нуждаят от политически съвети как да си вършат работата“.

 

По думите на проф. Димитров около 10% от населението в РСМ е получило българско гражданство или очаква такова, а реалното население на страната е не повече от 1,5 млн. души.

 

Комисията по въпросите на общата ни история на Северна Македония действа под диктат на правителството. Това пък обяви по bTV проф. Кирил Топалов – член на тази комисия.

 

"Нашата комисия работи експертно, ние даваме експертиза на правителството, а то взема политическите решения", уточни той за работата на българските представители.

 

"Преди година и половина с македонската комисия бяхме постигнали споразумение за Самуил – че е продължение на българската царска традиция, чиято столица е била в град, който днес се намира в Република Северна Македония", посочи проф. Топалов.

По думите му това е било консенсусна формулировка. За съжаление по-късно научаваме, че е отхвърлена и комисията е получила указание да приеме твърд курс по отношение на историята, добави проф. Топалов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3035 |12.02.2021 Не на Луковмарш и историческата реабилитация на нацизма . 14| 3160 |08.02.2021 Александър Сиди: Няма разговори между ВМРО и ГЕРБ за съвместни листи . 10| 6079 |18.12.2020 В. Енчев към Е. Захариева: Българските посланици в ЕС трябва да налагат историческата истина за Македония . 0| 2977 |11.12.2020 Захариева: ЕС така работи - с убеждаване и разговори. С натиск не работим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads