Реклама / Ads
10| 4821 |21.10.2020 НОВИНИ

Д-р Маджаров: Конспиративните теории са интересни, но не и когато вирусът покосява така лекари

.
Д-р Иван Маджаров
Тази инфекция е опасна много за моите колеги, защото общуваме с много хора и вероятността да се разболеем е много по-голяма. Спецификата на работата ни е такава. Конспиративните теории са интересни, но не и когато работиш в екип с хора, които всеки ден напускат този екип, защото са заболели или починали. Никога до сега не имало толкова много колеги, които да са засегнати от заболяване.
 

Това заяви д-р Иван Маджаров в студиото на "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком.

 

По думите му маската е когато сме близо един до друг в групи.  Носенето на маска е за да се предпазват хората около нас, ако ние сме вирусоносител, но това няма много смисъл, когато вървим по тротоара. Няма как да заразиш нито себе си, нито тротоара.

Маската играе ролята на маската, която носи хирург на операцията – с нея той предпазва раната от собствените си секрети.

 

Като "твърде много политика" д-р Маджаров определи наредбите и мерките.

"Ние твърдим, че в началото когато нищо не се знаеше, и едните и другите, които твърдяха, че са много прави всички са сгрешили, независимо от стажа си, защото това е нещо, което е непознато.", обясни той.

 

На въпрос какво правим с прекаляването на политиката д-р Маджаров каза, че до сега няма строги мерки срещу неносенето на маска.  Той препоръча докато премине този период е добре да не се ходи, където има много хора.

 

По думите ми винаги е имало различни мнения. "Половината твърдяха, че лятото ще изчезне, а другите, че ще има бум, но никой реално не излезе прав.", коментира докторът.

 

Той обясни големия брой регистрирани заболели с обединената система за отчитане на резултатите от лабораториите. Той опроверга твърдението, че резултатите на хора, които се тестват по няколко пъти се повтарят в общия броя за деня. По думите му всеки регистриран си има идивидуален акаунт, който може да се проследи.

 

Не съм експерт в PCR-технологията, такива са колегите. В момента се правят по няколко теста, защото няма технология, която да улеснява процеса.

 

Твърдението, че в интензивните отделения са само болни не са съвсем верни, защото хората там са в състояние, което не е ясно в каква посока ще развие състоянието им.

 

По думите му е учудващо, че има много хора желаят сами да си направят тест. "Не знам какво търсят, след като нямат симптоми", допълни той с обяснението, че тестването е необходимо когато се почувстват симпоми, а ако имаме притеснение, че сме общували с вирусоносител е достатъчно сами да ограничим контактите си.

 

"Защо професионалистите трябва да спорят за наука пред обществото по този начин?", попита д-р Маджаров във връзка с противопоставянето на мненията на различни специалисти.

Той препоръча да се следят научните публикации, а не само данните на СЗО.

 

Ако твърдиш, че стъпваш на научни доказателства не трябва да си сменяш мнението, коментира лекарят относно политиката на управляващите.

 

Опитваме се да стъпваме на данни, да четем, да проучваме. Моята прогноза е, че все повече болни хора ще има зимния период, защото това типично е времето на повече заболявания. Поне хрема, вероятно ще страдат поне по-малко хора, защото всички спазваме много повече хигиенни мерки и навици.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4125 |07.07.2020 Иван Маджаров: НЗОК все още не заплаща PCR тестовете за COVID-19 . 34| 7020 |04.06.2020 „Галъп интернешънъл“: Българите номер 1 в света по вяра в теории на конспирации . 22| 6293 |13.04.2020 Д-р Маджаров: Призовавам духовниците да дойдат при леглото на болния . 7| 4880 |22.02.2020 САЩ: Русия разпространява конспиративни теории за коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads