Реклама / Ads
33| 4682 |08.06.2011 НОВИНИ

Магистрати хвърлят оставки, гневни на ВСС

.
Двама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота хвърлиха оставки заради скандалния начин, по който кадрува настоящият Висш съдебен съвет кадрува в съдебната система.
 

Това става само седмица след избора на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съ, съобщи онлайн изданието на сп. "Правен свят".

"С това искам да изразя своето несъгласие с кадровата дейност на Висшия съдебен съвет и невъзможността си да променя нещо. Всичко в съвета си върви по старому. Аз съм съдия и съм свикнала да отсъждам на базата на фактите и аргументите, което сега не се случва", каза съдия Галина Захарова, цитирана от пред Mediapool.

Тя добави, че не може да приеме аргументи за назначаване на някой от типа на "тя е добър човек" (стандартна теза за защита на кандидат във ВСС) и "тя е подходящ кандидат предвид настоящата обстановка" (изказано от председателя на ВАС и бивш председател на СГС Георги Колев).

Захарова заяви, че оставката й е пряко свързана с последните два големи избора на ВСС, този на Янева и на Колев, но не е "само за тях", а заради цялостната политика при кадруването.

Капка Костова също заяви, че най-общият повод за оставката й е "кадровата политика", но има й много други причини за нейното несъгласие с останалите във ВСС.

Двете съдийки вече са уведомили колегите си от съвета за решението и са им обяснили, че няма ясни критерии за подбор на кандидатите и че така не може да се работи. Те са упрекнали останалите в съвета, че се събират на групички и така решават важни за системата въпроси.

Сериозните проблеми с избора на ръководни кадри в съдебната система години наред бе изтъкван в мониторинговите доклади на ЕС. Най- нагледната илюстрация на търговия с власт и влияние в редиците на Темида бе скандалът "Красьо", приключил с отстраняване на съдии и членове на ВСС, но не и с ясни и категорични разкрития за механизма на схемата. Съществуващите проблеми в съдебната власт я направиха удобна мишена за упреци, обвинения и обиди от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов, но вече две години МВР не е разкрило нито един сериозен случай на корупция, неправомерен натиск или други нарушения в магистратските среди. Вместо това бяха предприети спорни законодателни мерки за "подчиняване" на ВСС и съдебната власт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5417 |25.05.2011 Магистрати гушкат бонуси от Търговския регистър . 3| 4239 |14.04.2011 Членове на БЛС хвърлят оставки . 3| 6069 |31.03.2011 2 милиона за спецмагистратите гласува ВСС . 16| 5082 |23.03.2011 ВСС резна заплатите на 3-ма магистрати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads