Реклама / Ads
4| 2231 |17.09.2024 НОВИНИ

Махат ли американските визи за България? Какво каза американският посланик Мертен

.
Виза
Вкарването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ обсъдиха на среща служебният министър на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР) на своята интернет страница.
 

„Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ е от изключително важно значение и ще демонстрира стратегическия характер на отношенията между нашите две страни“, подчерта Кондов. Той посочи, че до края на годината ще започне информационна кампания, насочена към повишаване на обществената осведоменост за Програмата и за разясняване на условията и процеса по кандидатстване за виза за САЩ. Целта на кампанията е понижаване на процента на отказите, което е необходим критерий за премахване на визите.

 

От страна на посланик Мертен бе потвърдена готовността на посолството в София да продължава да оказва съдействие в усилията на България за включване в Програмата.


В хода на разговора Кондов постави и въпроса за сключване на Спогодба за социална сигурност между България и САЩ, която би била в интерес на българските граждани, работещи или живеещи в САЩ.

 

Двете страни обсъдиха и прилагането на Меморандума за разбирателство между МВнР на България и Държавния департамент на САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация, подписан в рамките на втората сесия на Стратегическия диалог България – САЩ, на 25 септември 2023 г. във Вашингтон. Документът утвърждава рамка за сътрудничеството със САЩ в противодействието на чуждестранното манипулиране на информация чрез разработването на стратегии и изграждането на капацитет. Двете страни потвърдиха готовността си за продължаване на съвместната работа по изпълнение на Меморандума.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2444 |17.09.2024 Почина водачката на инициативата „Системата ни убива" - една от смелите майки . 0| 2169 |17.09.2024 МЕУ още дири експерти за удостоверяване на машините за гласуване . 3| 2187 |17.09.2024 Захариева: Получихме един от ресорите на бъдещето . 40| 15920 |17.09.2024 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Помията - закон за чуждестранните агенти, която путинистите от “Възраждане” ни готвят, е абсурдна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads