Реклама / Ads
40| 9815 |23.11.2011 НОВИНИ

Махнаха вечния шеф на финансовото разузнаване

.
„Изнасяме” Васил Киров в Брюксел като експерт в ОЛАФ, обясняват шеговито колегите му.
 
Дългогодишният шеф на финансовото разузнаване в последните 10 години Васил Киров най-сетне се маха от ДАНС. Това съобщиха отлично осведомени източници. Киров е подал оставка в петък, но това е станало под натиск. Човекът, под чието ръководство Агенцията за финансово разузнаване е разкрило едва няколко случая на пране на пари, е трябвало да си тръгне. От 1 година той бил в неплатен отпуск от направлението Финансово разузнаване в ДАНС, защото преминал на работа като чиновник в Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Васил Киров се опитал да тъче и на двата стана, но шефовете на ДАНС решили да дадат път на младите и необременени политически кадри. Никой в държавата не намери сили да махне Васил Киров от поста му на директор на Агенцията за финансово разузнаване преди образуването на ДАНС през 2008 г. Дори и след това той оглави направлението в българското ФБР и продължи да бездейства.

Няма как да свържете името на Киров и агенцията му нито с прането на 32 млн. долара на Валентин Димитров-Топлото, нито с процесите за пране на милиарди от контрабанда срещу Иван Тодоров-Доктора. Просто защото агенцията никога не е работила ефективно по подобни случаи. По идея на Васил Киров законът за мерките срещу изпирането на пари беше кастриран по начин, който узакони „нищоправенето“ на борците срещу мръсните финанси. Още през 2003 г. при сигнали агенцията трябваше уж да провери дали в тях има хляб и да изпрати материалите в прокуратурата, без да прави собствено разследване. По-късно през 2006 г. законът отново търпи промяна.

Според нея агенцията проверява дадено съмнение, подадено от банките, и ако „съмненията не отпаднат“, то съобщава на антимафиотите в МВР, службите по сигурност и охрана на обществения ред и прокуратурата. Зад тези благоверни фрази всъщност се крие неспособността на АФР да свърши каквото и да е. Защото дори да подадеш сигнал до ГДБОП, антимафиотите нямат ресурса за ровене в сметки и практическото сътрудничество с чуждите служби за борба с мръсните пари. Т.е., ако сигналът остане в АФР, е лошо, защото няма кой да го разследва. Ако отиде при антимафиотите и прокуратурата, там пък няма как да го разследват.

Над 700 неприключени преписки има в АФР по данни от американски доклади за състоянието на борбата с пране на пари. Фактически агенцията досега бе използвана единствено за прикриване на случаи за съмнения за пране на пари или пък за използване на данни за политически рекет. Странно е също, че няма нито един случай, в който български политик да е уличаван поне за опит за пране пари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 7058 |23.11.2011 Конституционният съд се разцепи . 9| 5674 |23.11.2011 БНТ тъне в дългове, правителството й удря рамо . 5| 6646 |23.11.2011 Евроексперти проверяват съдебния комфорт на братя Галеви . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads