Реклама / Ads
5| 6626 |23.11.2011 НОВИНИ

Евроексперти проверяват съдебния комфорт на братя Галеви

.
Недосегаемите "братя Галеви"
Прокурори и съдии от Кюстендил ще бъдат проверявани от европейнски експерти. Пратениците на Брюксел вероятно ще имат срещи и в областната дирекция на МВР в града. Те искат да се запознаят с подробности по делата срещу т.нар. „братя Галеви”.
 
Новината бе съобщена по време на съвещания на Върхавния касационен съд и Върховната касационна прокуратура. Делото за организирана престъпна група се следи с особено внимание от ЕК. Експертите на Брюксел ще искат да установят, с какви аргументи Ангел Христов и Пламен Галев бяха оправдани от Кюстендилския съд, а след това Софийският апелативен съд постанови присъди от от 7 и 5 години затвор за Галев и Христов.Чака се мнението на ВКС, а „братята” са на свобода.

 

Наши магистрати предполагат, че експертите от ЕК ще събират данни за поредния мониторингов доклаз за работата на българската правораздавателна система. Предполага се също, че в Брюксел не са доволни от прилагането на Конвенцията от Палермо за борба с трансграничната организирана престъпност у нас. В Конвенцията, която е ратифицирана и приета от Народното събрание се дават ясни определения за организирана престъпна група и съответните наказания. Особено внимание евроспецовете ще обърнат и на „пранто на пари”, дайност, която процъвтява у нас пред очите на българските прокуратура и съд.

 

Експертите от Брюксел ще се срещнат и с шефовете на новите специализирани съдилища, които от началото на 2012 г. ще се заемат с делата срещу организираната престъпност.

 

Председателят на ВКС Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев изразиха недоволство от информацията за работата на магистратите ни, която правителството на Бойко Борисов изпраща в Брюксел. Те настояват лично да разговарят с пратениците на ЕК, за да изтъкнат постиженията на магистратите.


И двамата подчертават, че обществените очаквания са големи, но 100 процента осъдителни присъди е имало само в държавите с фашистки режими. Не е ясно обаче как Груев и Велчев, които са били съветници на президента Първанов, ще обяснят липсата на осъдителна присъда поне за един мафиотски бос, политик или висш държавен чиновник, коментират запознати.


Главният прокурор за пореден път се похвали, че има напредък по делата срещу организираната престъпност, злоупотребата с еврофондове и „прането на пари”. Не стана ясно дали под напредък разбира пълната незаинтересованост на прокуратурата за далаверите в Общинска банка, например. Не е ясно кой прокурор е прекратил разследването преди време за ограбването на банката и прикриване на виновниците.

 

Междувременно стана ясно, че италианският съд осъде на различен срок затвор 110 души, свързани с калабрийската мафия  ндрангета.  Присъдите бяха посрещнати с бурни протести и недоволство от мафиотите, които освиркаха адвокатите си. Някои се развикаха, че са платили напразно и поискаха защитниците да им върнат тръстите хонорари. Чуха се дори заплахи срещу някои от адвокатите в залата.


В същото време хиляди италианци изразиха в интернет задоволството си от решението на съдиите.


През юли 2010 г. полицията арестува над 250 души в цяла Италия, свързани с ндрангетата. Сред тях беше и 80-годишният Доменико Опедизано, смятан за фигура номер едно в калабрийската мафия. 110 вече са осъдени. Очакват се скоро присъди и за останалите.

През март 2011 г. в доклад на Националната дирекция за борба с организираната престъпност в Италия,  България е посочена като важно направление в наркотрафика на калабрийската ндрангета. Не е известно обаче български съд да е осъдил някой за връзките му с италианските мафиоти.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4858 |22.11.2011 Експерти на ЕК подхващат братя Галеви . 3| 4766 |14.11.2011 Проверяват язовири и диги по заповед на М.Найденов . 5| 5156 |20.10.2011 Б. Велчев: Любомир Павлов и Огнян Донев се проверяват . 28| 6265 |19.09.2011 Свърши комфортът на мафиотските босове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads