Реклама / Ads
7| 11646 |20.11.2020 НОВИНИ

Мая Илиева за промените в Кодекса на труда: Узаконяват 6-дневната работна седмица

.
Мая Илиева
И в момента се работи много извънредно, но българските работодатели си позволяват да нарушават законите и да не изплащат този извънреден труд, камо ли пък сега това, което те искат - извънредният труд да бъде увеличен от 150 на 300 часа. Това означава, че ще узаконят 6-дневната работна седмица и ще имат възможността за всеки един ден да увеличат работното време с 1 час, което означава, че от 8, то може да стане 9 часа.
 

Това коментира в предаването "Преди всички" Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти. "Това абсолютно води до експлоатация на работещите и ние сме категорично против това - да се заложи на увеличаване на извънредния труд", бе категорична тя.

 

Другото предложение е свързано със сумираното изчисляване на работното време, което се настоява да стане 12 месеца.

 

"Тук уловката е следната - ти можеш да работиш много извънредно, да кажем първите три месеца от годината, но работодателят ще има възможност да не ти ги плати като извънреден труд, той може да ги разсрочи за тези 12 месеца, изчисляването на тези часове, и ако август месец няма необходимост, той просто да ви компенсира с една почивка", допълни Илиева. 

 

По думите й при еднодневните трудови договори няма никаква полза за работника.

"В тези еднодневни договори отпадат придобивките като трудов стаж, като платен отпуск и по този начин работодателите не предлагат трудов договор на работниците", допълни Мая Илиева.

 

В момента медиците полагат много извънреден труд.

"След изявленията на щаба през пролетта, когато се говореше за масово измиране, за чували с трупове, много от колегите наистина ги е страх да работят в такива отделения, даже на места са и като прокажени, знаете случая със санитарката", допълни Мая Илиева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4357 |20.11.2020 И на второ четене - депутатите приеха промените в Закона за личната помощ . 5| 7421 |18.11.2020 ”В Честно казано с Люба Кулезич” говорят непокорната медсестра Мая Илиева и д-р Стойчо Кацаров . 3| 3877 |18.11.2020 Промените в Закона за хората с увреждания влизат в парламента . 1| 4124 |16.11.2020 Прокуратурата крие становищата и анализите за промените в НПК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads