Реклама / Ads
3| 2932 |22.09.2022 НОВИНИ

Мая Манолова: За Изправи се България има една генерална червена линия и това е линията на бедност в България. Тя трябва да бъде заличена

.
 

Лидерът на Изправи се България очерта важния разлом на тези избори - между партиите на мира и тези, които са склонни да въвлекат България във война. Тя бе категорична, че Изправи се е партията на мира.

 

В студиото на Денят започва Мая Манолова представи петте стъпки от спасителния план на формацията. Предвижда се внасяне на законопроект за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор, като важна част от него е въвеждането на понятието енергийно беден. Въз основа на редица европейски критерии за енергийно бедни се определят всички хора, чиито разходи за енергийни сметки надхвърлят 10% от приходите в домакинствата. В закона е предвидено всички енергийно бедни да получат компенсации от българската държава за цялото увеличение на енергийните им сметки. „Едновременно с това ние ще предложим и законодателство което да ореже печалбите и на търговците на ток, и на ВИК дружествата" – сподели още Манолова. България е една от държавите основни производители на ток в Европа и на този фон е недопустимо цената да скочи над 1000 лв.

 

„Това е абсурдно и спекулативно и донесе печалби на една малка част търговци и енергийни производители. Трябва да се сложи точка и цялото вътрешно потребление да мине на регулиран пазар с таван цената на тока до 150 лв.". По думите на председателя на Изправи се България това е нормалната цена, която осигурява печалби и на АЕЦ Козлодуй, и на ВИ-тата, и на топлоцентралите. Таван на цената на бензина и дизела с 1 лев надолу от настоящите е друг важен приоритет на формацията, заедно с таван на 8 хранителни продукта от малката потребителска кошница. Повишаване на доходите и реално преизчисление на пенсиите е едно от първите неща в работата на Изправи се България в следващия парламент.

 

По думите на Манолова новата формация не е склонна да прави компромиси с мнозинства в парламента и настоява за социално мнозинство, което да осигури подкрепата за точките от Спасителния план на формацията.

 

"Апелирам към българските пенсионери преди да отидете да гласувате на 2 октомври вижте на сайта на НОИ  поредната лъжа на четворната коалиция за преизчислението на вашите пенсии. Прехваленото преизчисление всъщност се отнася само за 1/3 от пенсионерите , то е средно с 8,6%  и оставя без стотинка повече най-нуждаещите се , хората с увреждания, тези които са на социална пенсия за инвалидност, на социална пенсия за бедност" – допълни Манолова. Справедливото преизчисление, което е заложено в спасителния план на Изправи се България ще бъде направено въз основа на доходите от 2021 г. Наред с изложените стъпки, екипът на Манолова предвиждат закони за банките, колекторите, частните съдебни изпълнители, закон за частния фалит в т.нар. приоритет „стоп на дълговото робство".

 

Манолова подчерта, че тя и екипът й не са готови да правят компромиси с приоритетите, които са си поставили, тъй като те са животоспасяващи. Линията на бедност в България е генералната червена линия ,която стои за формацията и тя трябва да бъде заличена.

Манолова изрази увереност, че на предстоящите избори хората ще дадат своя полезен глас за самите себе си, за партиите, които адресират директно техните конкретни проблеми и нужди, каквато е Изправи се България под №17.

 

Платен материал

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2817 |22.09.2022 Мая Манолова: Изправи се България стоим категорично зад мира . 7| 3143 |21.09.2022 Готвим се да честваме Независимостта на България . 0| 2776 |21.09.2022 Евростат: България е изнесла химични продукти извън ЕС за 1,38 милиарда евро през 2021 г. . 1| 2814 |21.09.2022 Атанас Пеканов: Случи се огромна релокация на производства, за България това е голяма възможност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads